Радев от Банско: Чуждопоклонничеството е най-големият грях

Снимка: Infomreja.bg

Държавният глава положи венец пред мемориала на Св. Паисий Хилендарски заедно с кмета на Банско

„Честит празник!“ – с тези думи банскалии и гости на града, сред които и официални лица, се поздравяваха в неделния слънчев ден.

Днес свети Паисий Хилендарски е канонизиран от Българската патриаршия и в негова чест бе отслужена тържествена литургия в храма „Света Троица“.

Божествената Света литургия започна от ранни зори и продължи почти 4 часа. В службата се включиха Неврокопският митрополит Серафим, както и Ловчанският митрополит Гавриил, Видинският митрополит Даниил, Мелнишкият епископ Герасим, Адрианополският епископ Евлогий – игумен на Рилската света обител, Бранитският епископ Пахомий, Константийският епископ Михаил и йеромонасите от Гавриил и Атанасий от Зографския манастир. Те бяха сред официалните лица с духовни санове, които в продължение на седмица бяха част от празничната атмосфера от събития в града.

Гост на днешното събитие бе президентът Румен Радев, които се включи в събитието в църковния храм, а малко преди обед произнесе реч пред множеството хора, събрали се на площад „Възраждане“ пред погледа гранитния Паисий.

Държавният глава положи венец пред мемориала заедно с кмета на Банско – Иван Кадев.

В най-мрачните времена за нашия народ, времена на гнет, безпаметност и безнадеждност, мисията на Паисий Хилендарски бе да разпали искрата на знанието, да извади българския род от безвремието и да върне самочувствието ни като народ със свой език, култура и свята религия, народ, наследник на могъща държавност и славна история, която трябва да помним и пазим. Това заяви президентът Румен Радев в словото си. 

„История Славянобългарска“ е написана с непреклонна вяра и обич към Отечеството, но и с непоколебимо презрение и гняв към родоотстъпничеството и чуждопоклонничеството, които Отец Паисий заклеймява като най-голям грях“, посочи Румен Радев. По думите на президента духовната сила на „История Славянобългарска“ вдъхновява плеяда последователи, които кръстосват българската земя от край до край, за да пробуждат и за да отекват пламенните слова на Паисий Хилендарски и днес в ума и сърцата на българите. „История Славянобългарска“ докосва всяко българско сърце, защото от нейните страници бликат слова, по-силни от барута и пролятата кръв“, подчерта държавният глава.

„Паисий Хилендарски успя да оттласне нашия народ обратно в потока на времето и със силата на словото си вдъхна надежда и енергия на българите да съграждат бъдещето“, посочи още президентът. „Предначертанието на Отец Паисий не само въздига възрожденския духовен идеал, но от страниците на неговата история българинът преоткрива и географските граници на своето Отечество – от Дунав до Тракия и Македония“, заяви Румен Радев.

В словото си държавният глава изказа признателност на Община Банско за организацията на възпоменателното събитие, както и на Българската православна църква, която в най-трудните времена за народа ни в годините на османско иго е съхранила нашата вяра, паметта, езика и националната идентичност на българите. Президентът приветства събралите се на площада в Банско млади хора и изрази надежда, че те ще направят така, че никога повече да не бъде задаван въпроса на Паисий „Поради що се срамиш да се наречеш българин?“.

Венци и цветя поднесоха и областният управител с административен център Благоевград – Валери Сарандев, кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов, директорът на ОДМВР в Благоевград – Георги Кандев, началникът на Бригадно командване в Благоевград – Димитър Балтов, директори на училища, институции, дейци, граждани.

С тържествен марш на мажоретки от площад „Възраждане“ до големия салон на читалището кметът, неговите заместници и гости се отправиха към спектакъла „Аз – Паисий“, в който участваха професионални актьори, самодейци, ученици от НУ „Паисий Хилендарски“, учители.

В края на спектакъла директорът на училището – Евгения Тренчева, подари препис на „История славянобългарска“, направен от ученици, на Зографския манастир, чиито представители присъстваха в залата.

Спектакълът е първият по рода си игран в страната. В него главната роля на Хилендарския монах прие Филип Аврамов.

В края на седмицата се поставя и окончаването на тържествата по случай 300-годишнината от рождението на Паисий и 260 години от написването на Историята.

Те започнаха още преди седмица с поредица събития, сред които: изложби, представяне на адаптиран за деца препис на Историята от учители от СУ „Неофит Рилски“, представяне на книга от Музейния комплекс. Научна конференция вдъхновяваше жители и гости два поредни дни. Концерт на самодейците вдигна на крака всички, присъствали в залата на Информационния център.

8 банскалии четоха публично Историята.

От тази славна годишнина занапред ще „живеят“ 300 плочки с изрисувани пера на 4-е колони – основи на Началното училище в Банско.

„Роди“ се и химн, посветен на Паисий, с автори – семейство Бърдареви.

ОЩЕ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО И АЛБУМА

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk