Учители от Банско направиха първата в България адаптация на „История славянобългарска“

Снимка: Infomreja.bg

Книгата е дело на будителите от Средно училище „Неофит Рилски“

Първата в България адаптация и преразказ на „История славянобългарска“ излезе от печат.

Книгата е дело на будителите от Средно училище „Неофит Рилски“ в Банско.

Авторския колектив е съставен преподавателите по български език и техен колега по история. Те са ръководени от директора на училището – Елеонора Барякова. Тя е вдъхновена от идеята да представи Историята пред читателите между 6 и 12-годишна възраст по такъв начин, че да бъде разбираема за тях, изчистена от архаизми, обяснена откъм термини и названия.

Елеонора Барякова и нейният колектив работят върху адаптацията в продължение на два месеца, събирайки се на кръгла маса, която по-скоро е била поле за идеи, но не и за спорове.

Огромен принос за труда на учителите има делото на техния колега Мариана Керанджиева, която издаде „Речник на Ахраровия царственик от 1844 г.“. В Речника подробно е описана лексиката, употребена в Историята.

Учителите днес очакват делото им да бъде не само увековечено като част от Паисиевите дни – седмицата, посветена на будителя в Банско, а и да бъде в огромна полза за деца и родители.

Госпожа Барякова и колектив работят в свободното си време по текстовете, преоткривайки нови светове, дълбоки пластове, опознаване на автора и делото му.

Междувременно в Банско текат поредица от събития за 300-годишнината от рождението на Паисий. Сред тях са представянето на книгата „От Банско тръгна той“ с текстове, написани от колектива на Музейния комплекс в Банско.

Предстои и публичен прочит на Историята от 8 души – банскалии, а в неделя е кулминацията на честванията с литургия в местния храм, поднасяне на цветя пред монумента на Паисий и спектакъл.

ПОВЕЧЕ за ДЕЛОТО НА УЧИТЕЛИТЕ ОТ СУ "НЕОФИТ РИЛСКИ" ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK