Изявени личности от Банско правят прочит на „История славянобългарска“

Снимка: Infomreja.bg

На 19 юни православната църква почита свети Паисий

Изявени личности от Банско правят прочит на „История славянобългарска“.

Една седмица градът ще „живее“ с културните събития, свързани с почитането на паметта на Паисий Хилендарски и на 300-годишнината от написването на „История славянобългарска“.

На 19 юни православната църква почита свети Паисий, затова и седмицата от 11 до 19 юни е изпълнена с поредица от събития, записани в културния календар на Общината.

На 16 юни, в 18 ч. в големия салон на читалище „Никола Вапцаров“ в града 8 изявени личности от Банско ще направят прочит на Историята.

Кметът на общината – Иван Кадев, Елисавета Каменичка – дългогодишен директор на Радио-Благоевград, отец Георги Хаджигеоргиев, преподавателят Мирела Дурчова, младият учен на Банско – Костадин Чучулайн, Верка Еринина (БАН), Емил Чакъров (ученик от СУ "Неофит Рилски") и Стефан Радонов ще прочета завета на Паисий към българите.

Елисавета Каменичка е един изявена банскалийка, ерудит, която винаги е давала за града и пресявала името му.

Това се отнася още и за отец Хаджигеоргиев – носещ достойно вярата и родолюбието в себе си.

Мирела Дурочова е преподавател в СУ „Неофит Рилски“ по български език и литература. Възпитаник на ЮЗУ „Неофит Рилски“. Млад и амбициозен преподавател.

Костадин Чучулайн е зрелостникът, бъдещ студент по физика в Оксфорд, който прослави града си с умението да се впусне в дебрите на физиката и да завоюва успехи, с които се представи пред няколко световни университета, доказвайки знанията си.

Преди самият прочит Маргарита Малчова ще припомни живота и делото на хилендрския монах, а самият прочит ще бъде съпроводен от рецитал на одата на Вазов – „Паисий“. Партньор в рецитала ще бъде още и Николай Златев.

Изпълнения на пиано и цигулка допълват празничната атмосфера на спектакъла „Четете и знайте“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK