Пътят за Рилския манастир е отворен, ремонтът продължава до изграждане на тунел

Снимка: Infomreja.bg

В най-засегната част от срутището се предвижда изграждането на т. нар. тунелна завеса

Пуснаха движението по пътя за Рилския манастир.

След 4-месечна пауза заради укрепване и разчистване на срутитещето пътят е активен. В момента е възстановено еднопосочното движение по пътя за Рилския манастир. Все още в срутището при 27-ми км на пътя Пастра – Рилски манастир се извършват укрепителни и обезопасителни работи. От двете страни на участъка са монтирани диагонални въжета с дебелина 12 мм върху стоманената мрежа по откоса, която е закрепена към ската със стоманени анкери и монтажни скоби от арматурно желязо.

В най-засегната част от срутището се предвижда изграждането на т. нар. тунелна завеса. Ще се изгради тунел с напречни колони, ригели и плоча, която ще действа като контрафорс и ще поема евентуални нови срутени скални маси, така че да не се нарушава пътят.

В района на срутището е изградена временна площадка в страни от банкета, по която да се осигури преминаването на превозните средства за Рилския манастир.

 „Дейностите ще продължат, но за улеснение, направихме обходния път, за да се осъществява движението, което ще бъде регулирано със светофар, а при по-натоварен трафик ще има сигналисти“, каза началника на Областното пътно направление в Кюстендил.

А първите туристи, които стигнаха с кемпера си до Рилския манастир са от Франция.

Мари и Джон живеят на колела, прекарвайки дните си в различни държави. До скоро са били в Албания, преминали през Македония, а сега в рамите на месец ще бъдат в страната ни.

Следващата дестинация е Турция и Сирия.

„Ние бяхме и първите туристи след 4-месечна пауза и в Северна Албания, където в град Тети не бе стъпвал крак заради лютата зима“, каза Джон.

Днес, след като движението бе пуснато около 11 ч., много хора се отправиха към Рилската обител.

Припомняме, че на 9-и януари преовлажняване на скатовете по трасето на пътя за Рилския манастир активизира поредица от свлачищни процеси и поради това движението по третокласния път остана временно ограничено в двете посоки.

На 29-и декември пък премиерът направи инспекция на 250-метровия участък, където е изградена укрепителна стоманобетонна /джоб/ стена с дължина от 150 м и височина 4,1 м, която поема натоварването на срутищното тяло като то е подсилено с микропилоти и анкери. За укрепване, стабилизация и ерозионнен контрол на ската е положена геокомпозитна рогозка, покрита с високоякостна стоманена мрежа.

ОЩЕ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО И АЛБУМА

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK