Президентът: Бизнесът в България трябва да прогресира с честност и иновативност

Снимка: Прессекретариат

Радев прогнозира, че са неизбежни промени в икономиката заради трудностите, предизвикани от пандемията

Бизнесът в България трябва да прогресира с честност, иновативност и внедряване на съвременни модели на управление, а не благодарение на близостта си до властта. Началото на тази промяна е поставено. Това заяви президентът Румен Радев по време на годишния икономически форум на „Капитал“, който обединява изпълнителните директори на най-големите компании в България, чужди инвеститори и изпълнителните директори на търговските камари. Във форума участва и министърът на икономиката Кирил Петков.

Президентът прогнозира, че са неизбежни промени и дълбока трансформация в икономиката заради трудностите, предизвикани от пандемията, пред които се изправи бизнесът през последната година. „Благодаря на местния български бизнес и на чуждестранните инвеститори за това, че въпреки предизвикателствата, пред които беше изправена България през годините, допринасят за това българската икономика да се движи напред“, посочи държавният глава. Той допълни, че най-полезното, което чуждестранните компании оставят у нас, е прогресивният модел за правене на бизнес. „Прогресивен модел за отношения държава-бизнес, където има още много какво да учим“, отбеляза президентът. По думите му най-важните условия за бизнеса са предсказуемостта на нормативната среда, човешкият ресурс и достъпната енергия.

По думите на държавния глава, Планът за възстановяване и устойчивост дава възможност за преодоляване на проблемите в енергетиката, свързани с прехода към зелена енергия. „В България имаме невероятни дадености:  високопланински води в изобилие, геотермални води с изключително добри характеристики“, посочи президентът и увери, че въпреки краткия си мандат, служебното правителство ще направи всичко възможно за подобряване на средата за правене на бизнес в България, за да бъдат увеличени чуждестранните инвестиции.

Световни класации като тази на „Transparency international“ за нивото на корупцията, тази за свобода на медиите на „Reporters without borders“, както и „Doing business“ са изключително важни и всяка точка нагоре или надолу се отразява в големи количества инвестиции - идващи или заминаващи си от България или изобщо не идващи, отбеляза Румен Радев. По думите му, в това отношение има да се работи много, но първата крачка е направена със служебното правителство.  „Гарантираме прозрачно, открито, почтено и отговорно към обществото и към бизнеса управление“, заяви държавният глава.

Бъдещето все повече ще разделя света на държави, които развиват технологии и определят световния дневен ред и на държави от периферията, които консумират на готово технологии. Не бих искал България да бъде в периферията,  посочи президентът. Според него, за да бъдат конкурентоспособни, малки страни като България трябва да инвестират най-вече в човешкия капитал. „Държавата трябва да изпълнява своите задачи по образование, здравеопазване, инфраструктура, а с инвестициите в човешки капитал, бизнесът инвестира в своето бъдеще“, каза президентът Румен Радев.

Държавният глава посочи, че най-важно за България сега е укрепването на държавността. „Ако пресечем корупцията, ако имаме ефективна съдебна система, отчетна и отговорна прокуратура, ако създадем законодателни, организационни правила, много бързо бизнесът, базирайки се на своята иновативност, ще направи нужното българската икономика да тръгне нагоре“, заяви президентът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK