Попов и Стойнев съдят държавата в Страсбург след поредно отложено дело срещу братя Галеви

снимка: Нора Василева, infomreja.bg

Милен Попов и Методи Стойнев ще съдят държавата в Европейския съд в Страсбург. Това стана ясно днес, след поредното отлагане на делото срещу братя Галеви в Окръжен съд – Кюстендил, по което те са тъжители.

„Ние имаме право на справедлив съдебен процес, който се разглежда в разумен срок. Ние сме предявили тъжбата си две седмици, след извършване на престъпното деяние. Делото обаче ще приключи с прекратяване поради изтичането на абсолютната давност”, заяви Милен Попов.

Според него в Страсбург ще се види дали тъжителите или съдебната система са прави. „Неразглеждането на делото в разумни срокове е нарушение на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи”, допълни Попов. Според него делото в неговата гражданско-правна част ще продължи, но не и в неговото наказателно-правна част и братя Галеви ще бъдат оневинени. Абсолютната давност на делото за обида ще изтече на 25 ноември 2011 година. Деянието, обект на делото, е извършено на 25 ноември 2008 година.

„На 6 декември делото ни най-вероятно ще бъде прекратено в наказателната си част, защото предполагаме, че адвокатите на Пламен Галев и Ангел Христов ще направят искане за прекратяване заради изтекла погасителна давност”, обяви Попов.

Днес Окръжният съд в Кюстендил отложи за пореден път делото за обида, заведено срещу братя Галеви. Причината за това е поредният отказ от вещо лице, да извърши психиатричната експертиза на Ангел Христов, назначена от съда в Кюстендил.

В началото на заседанието стана ясно, че вещото лице, д-р Папаризов, което трябваше да изготви психиатричната експертиза, е изпратил уведомление, с което иска от съда името му да бъде заличено. Това наложи съдебният състав, председателстван от съдия Йоланда Цекова, да назначи нов психиатър - д-р Илка Кръстева от Дупница.

Преди това обаче, жалбоподателите Милен Попов и Методи Стойнев поискаха експертизата да бъде отменена, като посочиха, че според тях не е необходимо вещо лице да доказва какво е било психичното състояние на Ангел Христов преди телевизионно предаване, състояло се преди три години, защото е минало доста време. 

Ангел Христов-Геле трябва да се яви на преглед в рамките на три дни, а заключението на експертизата трябва да бъде готово и предадено на съда до 28 ноември.

Според съда експертизата е наложителна и от гледна точка на гражданските искове, предявени от жалбоподателите. Следващото заседание по делото бе насрочено за 6 декември от 11 часа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK