Открит диалог с РС Македония и организирането на изборите са приоритети на МВнР

Снимка: МнВР

Министър Стоев подчерта, че екипът му е изцяло експертен

Възстановяването на доверието и активизирането на диалога с Република Северна Македония, както и организирането на изборите на 11 юли 2021 г. зад граница са сред основните приоритети на Министерството на външните работи в следващите два месеца.

Това обяви министърът на външните работи Светлан Стоев днес на брифинг за медиите, по време на който той представи екипа си.

„Министерството на външните работи е професионална служба. Деполитизирани сме, съществува Закон за дипломатическата служба. Тук на дневен ред не стоят партийни интереси, а стоят национални интереси. Всеки от нас, независимо каква длъжност заема, защитава именно тези национални интереси“, заяви министър Стоев. Той припомни, че веруюто му като министър е приемственост и характерната за дипломацията предвидимост на действията. 

По отношение на външополитическите приоритети – преди всичко е възстановяване на доверието и активизиране по двустранна линия на диалога с Република Северна Македония. Министър Стоев припомни, че България има официална позиция - рамка, по която се движи в отношенията си с Република Северна Македония, и декларация на Народното събрание, подкрепена от всички политически сили, представени в 44-ия парламент. Страната ни е отворена за диалог. „Това, което е необходимо да има в нашите отношения, е от една страна последователност, а от друга страна конструктивно отношение в двустранния диалог. Целта е постигането на устойчиви и необратими резултати във възстановяването на доверието между двете държави“, подчерта Светлан Стоев.

В същото време страната ни работи за връщане на темата за европейската интеграция на Република Северна Македония в рамките на нормалните европейски формати между държавите-членки на ЕС за получаване на гаранции за България, че двустранните договори ще бъдат изпълнявани. Очакваме конструктивен диалог от страна на Република Северна Македония.

Като друга важна тема от международния дневен ред в предстоящите месеци Светлан Стоев открои партньорските отношения в рамките на НАТО, предстоящата видеоконферентна среща на външните министри на страните – членки на Алианса и подготовката на Срещата на върха през  юни. Министърът обърна внимание и на предстоящата Среща на върха на Инициативата „Три морета“, в рамките на председателството на България.

Министър Стоев още веднъж заяви готовността на МВнР и призова българските общности в чужбина за активност и сътрудничество по подготовката на изборите на 11 юли.

Подготовката на вота е другата основна задача в работата на министъра и министерството. За тази цел в министерството е създадена Работна група „Избори“ с председател – постоянният секретар Иван Кондов и заместник-председател Калин Анастасов, които предоставиха информация за свършеното до момента от МВнР:

МВнР е в постоянен контакт с Централната избирателна комисия по всички въпроси, които касаят ролята и отговорностите на МВнР в процеса на организиране на изборите. Включително всяка седмица министерството ще информира ЦИК  за пандемичната обстановка в чужбина.

Поискани са съгласия за организиране на изборите от 128 държави, в които имаме акредитирани посланици с първична или вторична акредитация.

Вече са получени съгласията от 19 държави: Швейцария, Великобритания, Словения, Белгия, Австрия, Испания, Република Северна Македония, Турция, Коста Рика, Узбекистан, Аржентина, Нигерия, Люксембург, Грузия, Беларус, Нидерландия, Финландия, Нова Зеландия и Чехия. Чешката страна уточнява, че не е желателно разкриването на изборни секции извън помещенията на посолството.

Съгласно взети решения на ЦИК към 25 май са образувани автоматично 568 секции в 67 държави. По анализ на МВнР към днешна дата в около 300 от тях в 24 държави очакваме да се гласува и с машини, за което се очаква и решение на ЦИК.  

МВнР работи по логистични планове за изпращането на изборните книжа, както и, ако бъде ангажирано, има готовност да реализира допълнителни логистични планове за доставката на техническите средства за машинно гласуване до секционните избирателни комисии зад граница. ЦИК е информирана за това.

Изпратени са покани за международно наблюдение, а на сайта на МВнР е създадена рубрика „Избори“ за редовно информиране на гражданите.

Призоваваме българските граждани зад граница, които желаят да упражнят правото си на глас, да се възползват от възможността да подадат електронни заявления през страницата на ЦИК.

МВнР ще организира и редовно брифинги за медиите, за да получават актуална информация, свързана с процеса на организиране на вота зад граница.

В рамките на брифинга министър Светлан Стоев представи и своя екип, с който ще работи по време на мандата на служебното правителство. Той ще бъде подпомаган от двама заместник-министри: дипломатът от кариерата Румен Александров  и  експертът Зарица Динкова, която има опит в различни европейски институции. Тя ще отговаря за политиката за развитие и икономическия профил на МВнР и ще работи тясно и с вицепремиера, който отговаря за контрола по еврофондовете и плана за възстановяване и устойчивост.

Началник на кабинета на външния министър е изЯна Дочева, бивш директор в Министерството по българското председателство на ЕС. Важна роля в екипа на министъра имат и генералните директори в дипломатическата служба: Василий Такев, генерален директор „Двустранни отношения“, Мая Добрева, генерален директор „Политически въпроси“ и Уляна Богданска, генерален директор „Глобални въпроси“.

Министър Стоев подчерта, че екипът му е изцяло експертен като ще работи в съответствие с основната функция на дипломацията за диалог, за създаването на контакти и приятели в защита на националните интереси на страната ни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK