Двама кюстендилци подариха празничен концерт на столичната публика

Снимки: Виолета Атанасова

Цигуларят Владимир Тасев и пианистката Евелина Станчовска са възпитаници на Националната музикална академия

Цигуларят Владимир Тасев и пианистката Евелина Станчовска изнесоха изискан концерт пред ценители на класическата музика в навечерието на празничния 24 май.

Двамата са възпитаници на Националната музикална академия, имат богати творчески биографии и вече години наред намират време след многобройните си творчески ангажименти да се представят и като успешен музикален тандем.

Владимир Тасев, който започва музикалното си образование в родния си град Кюстендшил при Цветан Каранов и Константин Зидаров, специализира цигулка в Кралската консерватория в Брюксел, печели три поредни оркестрови конкурса и работи като концертмайстор в Софийската филхармония, Симфоничния оркестър но БНР и в Софийската филхармония.

Участник е в редица солови и ансамблови концерти и записи, носител е на наградата „Студио Липицер“ в Международния конкурс за цигулари „Премио Рудолф Липицер“ в Италия. Особен акцент в творческата му дейност са неговите теоретични изследвания в областта на музикалната теория, методика и практика.

Евелина Станчовска взема първите си уроци по пиано при Ирина Маноилова, а завършва НМА като възпитаник на професорите Джулия и Константин Ганеви, участва в майсторски класове на Оксана Яблонская, Людмил Ангелов и Норман-Щетлер. Работи като преподавател в НМА „ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ“ С ПРОФ. ПАВЕЛ ГЕРДЖИКОВ.

В концертната програма заедно с двамата кюстендилци участие взеха оперната певица Снежана Атанасова – сопрано, и особено атрактивната Мария Велкова, която се включи с авторски песни.

Цялостната организация по реализирането на музикалното събитие бе на неуморния Дон Кихот Владимир Тасев. Съдействие за осъществяването на празничния концерт оказа и „рицарят без броня“ Олег Ковачев, който днес е известен режисьор на документални филми и е председател на Настоятелството на столичното кино „Влайкова“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK