Откриха уникална колекция от 58 специално подбрани творби на Румен Скорчев

Снимки: ГХГ - Благоевград

Експозицията ще остане достъпна за ценители на изкуството в Благоевград до 12 февруари

Уникална колекция от 58 специално подбрани творби на световноизвестния български художник, график и илюстратор академик Румен Скорчев е подредена в Градска художествена галерия - Благоевград. Произведенията са от фонда на Художествената галерия „Никола Маринов“ – Търговище, като за тях са използвани различни техники - графика, офорт, акватина, суха игла, рисунки с пастел и т.н.

Експозицията ще остане достъпна за ценители на изкуството в Благоевград до 12 февруари. Изложбата от творби на акад. Румен Скорчев бе открита в Благоевград от директора на Градска художествена галерия Иван Милушев, който е и ученик на световноизвестния български художник.

Творческият живот на Румен Скорчев е белязан с дълъг списък от награди, успехи и отличия, какъвто рядко може да бъде намерен в личните истории на който и да е от най-големите световни художници. Според Енциклопедия на българските изобразителни изкуства, произведения на Румен Скорчев се намират в галерията за ренесансово изкуство „Уфици“ във Флоренция, както и в музея „Албертина“ във Виена, фондация „Арт диалог“ – Париж, музея „Виктория и Албърт“ — Лондон, Дордрехтс музеум — Холандия, Националната галерия във Вашингтон, САЩ, Музея „Лудвиг“ в Кьолн и Аахен, Германия, Националната библиотека на Франция, Музея за съвременно изкуство в Кайро, Египет. Включен е с творби в двутомното издание за 300 съвременни графици, издадено от Международния център за изкуство в Киото, Япония (1990).

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK