Световноизвестният художник Румен Скорчев открива изложба в Благоевград

Снимка: Община Благоевград

В двете зали на галерията ще бъдат показани 58 произведения на художника

На 21 януари в 18:00 часа в Градската художествена галерия в Благоевград ще се открие изложба на световноизвестния български художник, график и илюстратор, академик Румен Скорчев.

В двете зали на галерията ще бъдат показани 58 произведения на художника от фонда на Художествената галерия „Никола Маринов“ – Търговище. Търговище е родният град на Румен Скорчев.

Художникът работи във всички области на графиката и илюстрацията, но най-известен е като майстор на рисунката. Изключително продуктивен, той е илюстрирал над 200 книги за деца и възрастни, между които: „Майстор Ханс Рьокле и мистър Огненог“ от И. и В. Корн, „Девет приказки и две в повече“ от К. Чапек, „Храбрите щурци“ от А. Разцветников, „Малки жабешки истории“ от Й. Радичков, Приказки от братя Грим, лирика на Анна Ахматова, Александър Блок, Е. Багрицки, Александър Пушкин, Ф. Петрарка, Омар Хайям, X. Р. Хименес, П. К. Яворов, Н. Вапцаров и др.

Биографията на Румен Скорчев представлява дълъг списък от награди, успехи и отличия, какъвто рядко може да бъде намерен в личните истории на който и да е от най-големите световни художници.

Според Енциклопедия на българските изобразителни изкуства, произведения на Румен Скорчев се намират в галерията за ренесансово изкуство Уфици“ във Флоренция, както и в музея Албертина“ във Виена, фондация „Арт диалог“ – Париж, музея Виктория и Албърт — Лондон, Дордрехтс музеум — Холандия, Националната галерия във Вашингтон, САЩ, Музея „Лудвиг“ в Кьолн и Аахен, Германия, Националната библиотека на Франция, Музея за съвременно изкуство в Кайро, Египет. Включен е с творби в двутомното издание за 300 съвременни графици, издадено от Международния център за изкуство в Киото, Япония (1990).

От 21 януари до 21 февруари 2022 г. почитателите на изобразителното изкуство в Благоевград ще имат възможността да се докоснат до художественото наследство, оставено от един от най-известните български художници.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK