ОАЕ предупредиха Сирия да не се намесва

Сирийския президент Башар Асад Снимка: ЕРА/БГНЕС

Съществуват опасения, че войната може да се пренесе в Ливан или Сирия и да прерасне в регионален конфликт

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са предупредили Сирия да не се намесва във войната на Израел с "Хамас" и да не допуска нападения срещу Израел от сирийска територия, съобщава вестник "Аксиос", като се позовава на два осведомени източника.

Те заявиха, че емиратите са изпратили послания до високопоставени сирийски служители, а също така са информирали администрацията на Байдън за контактите със сирийците. По неофициална информация ОАЕ е предупредила лично сирийския президент Башар Асад да не се намества в конфликта.

Служител на ОАЕ заяви, че няма да обсъжда частни дипломатически разговори. Мисията на Сирия в ООН не отговори на молбата за коментар.

Някои държави, включително САЩ, се опасяват, че войната може да се пренесе в Ливан или Сирия и да прерасне в регионален конфликт.

ОАЕ, които нормализираха отношенията си със Сирия миналата година и поканиха президента на страната Башар Асад да посети Абу Даби, имат по-голямо влияние върху сирийското правителство, отколкото повечето арабски държави в региона, отбелязва Axios.

Емирствата също така поддържат близки отношения с Израел, след като страните подписаха мирен договор през 2020 г. като част от споразуменията, договорени с посредничеството на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK