Над 40 милиона лева за европроекти в Кюстендилско

Любомира Велинова, снимка: Infomreja.bg

Изпълнението на оперативните програми в област Кюстендил от началото на 2014 г. до настоящия момент беше представено в офиса на Областен информационен център.

Справката е въз основа на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС 2020 (ИСУН 2020).

Броят на регистрираните договори в ИСУН 2020 в областта е 45 на обща стойност 41 914 134,12 лв. Най-много са договорите по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

Във всяка една от деветте общини в Кюстендилско се изпълняват проекти по процедура  „Независим живот”, целта на която е подобряване качеството на живот и на достъпа до услуги на хора с увреждания и хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване.

Единадесет са проектите по тази оперативна програма, които се изпълняват от фирми.

Изпълняваните проекти от бизнеса са по процедури „Ново работно място 2015” и „Добри и безопасни условия на труд”.

Седем са регистрираните договори по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. Сравнително малкият брой на проектите по тази оперативна програма в областта се дължи основно на ниския процент на безвъзмездна финансова помощ, който фирми от югозападния регион могат да получат през този програмен период.

По-голяма част от общините в областта изпълняват и проекти по Оперативна програма „Храни“, която надгражда и разширява дейността на обществените трапезарии. 

"Единственият бенефициент, различен от общински администрации и фирми, който има регистриран проект по оперативна програма към настоящия момент е ОУ „Христо Ботев” - гр. Кюстендил. Училището изпълнява проект по процедура „Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020 г.", каза Любомира Велинова - управител на ОИЦ - Кюстендил. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK