Монтираха система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух в Перник

Снимка: Община Перник

Станцията разполага със сензори за измерване нивата на фини прахови частици

Система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух вече е монтирана в частен имот в кв. "Църква". С помощта на уеб-базирана платформа / https://air.develiot.com/ / тя предоставя възможност за постоянно наблюдение качеството на въздуха в реално време. Станцията разполага със сензори за измерване нивата на фини прахови частици 2,5 и 10, азотен диоксид, въглероден диоксид, серен диоксид, озон.
 
В момента в квартала работи и мобилна автоматична станция /МАС/. Първият период от 15 денонощия измервания стартира на 01.03.2021г. Станцията е разположена в района, от който са получени най-много сигнали.
Тя ще работи в утвърдения от министъра на околната среда и водите график за дейността на мобилната автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух /КАВ/ на Изпълнителната агенция по околна среда през 2021г.
 
Чрез мобилната станция качеството на атмосферния въздух ще бъде проследено през 51 денонощия, равномерно разпределени през годината, по показатели: озон, въглероден оксид, азотен оксид, азотен диоксид, серен диоксид, сероводород, амоняк, фини прахови частици 2,5 и фини прахови частици 10. По време на измерването ще се отчитат и следните метеорологични параметри: температура, атмосферно налягане, посока на вятъра, скорост на вятъра, относителна влажност, слънчева радиация.
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK