Испанските фермери блокираха магистрали

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Според тях наложените от ЕС правила намаляват конкурентоспособността им

Испански фермери блокираха движението по някои от главните магистрали на страната във вторник, присъединявайки се към колегите си в други европейски страни, протестиращи срещу високите разходи, бюрокрацията и конкуренцията от държави извън ЕС, предава Ройтерс.

"С различни нюанси в целия Европейски съюз имаме едни и същи проблеми", каза Донасиано Духо, вицепрезидент на ASAJA, една от най-големите асоциации на фермерите в Испания, пред националната телевизия TVE.

ASAJA и други асоциации призоваха за протести от четвъртък, но много фермери излязоха на пътищата с тракторите си още във вторник, затруднявайки трафика в цялата страна от Севиля и Гранада на юг до Жирона близо до френската граница, съобщиха пътните власти.

"На селото му писна", каза Духо.

В Жирона можеха да се видят трактори да се събират преди деня на протестите, носейки плакати с надпис "Без фермери няма храна".

Подобно на колегите си от Франция, Белгия, Италия и Португалия, испанските фермери се оплакват от нарастващата тежест на европейската бюрокрация, ниските цени на продукцията и растящите разходи.

Те казват, че взискателните правила, наложени на фермерите от ЕС за опазване на околната среда, ги правят по-малко конкурентоспособни от колегите им в други региони като Латинска Америка или европейските страни извън ЕС. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK