Гърция възнамерява да изплати предсрочно 5,29 млрд. евро от спасителните заеми на страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По този начин държавата спестява лихви в размер от 40 млн. евро

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви, че правителството му се ангажира с предсрочно изплащане на спасителните заеми от първия меморандум две години по-рано от предвиденото, съобщи в. „Прото тема“.

В интервю пред телевизия "Блумбърг" Мицотакис заяви, че „ще успеем преди края на годината да изплатим заемите предсрочно“ и добави, че това „е ангажимент към инвеститорите“. 

Планът на гръцкото Министерство на икономиката и Агенцията за управление на държавния дълг предвиждат предсрочно погасяване на два транша в размер на 5,29 млрд. евро от междуправителствените заеми, пише „Прото тема". По този начин държавата "изтрива" дългове, които са с лихвен процент от 3,9 процента и спестява лихви в размер от 40 млн. евро. 

Мицотакис има за цел да възстанови инвестиционния кредитен рейтинг на Гърция през тази година, 13 години след като беше загубен в дългата икономическа криза в страната.

„Искам да продължа да превръщам Гърция в много привлекателна дестинация за чуждите инвестиции“. Ние не само се фокусираме върху развитието, но искаме също така да гарантираме, че съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт ще продължи да намалява с бързи темпове", отбеляза премиерът.

Тази година инвеститорите инвестират в гръцките облигации с очакване, че страната ще си възвърне инвестиционното ниво, което ги поставя сред най-добрите облигации в развития свят, като общият индекс на фондовата борса в Атина е нараснал с повече от 39 процента през тази година, пише изданието. „Ние вече търгуваме така, сякаш сме страна с инвестиционен рейтинг, но се нуждаем и от официален печат за одобрение от рейтинговите агенции“, каза Мицотакис.

Гърция вече е изплатила предсрочно пълния размер на заемите, отпуснати от Международния валутен фонд, като е започнала да изплаща по-рано от предвиденото и двустранните заеми от европейските държави по Гръцкия кредитен механизъм (GLF).

Този механизъм е част от първата програма за финансова подкрепа за Гърция, договорена през 2010 г. и възлизаща на 53 млрд. евро. До момента Гърция е изплатила малко над 8 млрд. евро, от които 2,6 млрд. евро са предсрочно погасени. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK