Гешев от Петрич: По случая "Сашко" всичко е въпрос на доказателства

Снимка: Прокуратура

Гешев проведе среща с ученици в Петрич и с магистрати в Благоевград

Колегите от НСлС и прокурори продължават да работят във връзка с разкритата мрежа, ситуацията там е доста сериозна (за разпространение на порнографски материали). Ще има продължение. 

Това каза Иван Гешев от Петрич.

Той коментира и темата за намерения Сашко от Перник:

Благодаря на всички граждани, които се ангажираха с търсенето на детето от Перник. Щастлив съм, че приключи благополучно. Предстои сериозно разследване за изясняване на ситуацията около детето, къде се е намирало тези 9 дни. Лично като гражданин и като магистрат - възможно е и да е чудо. Аз съм вярвящ човек, възможно е. Логично е и да проверим версията дали не е държано някъде против волята му. Аз лично бих се притеснил и едва ли мога да преценя дали мога да оцелея 9 дни без храна, вода и без дрехи в планинска местност по това време на годината. По всички версии работят колегите. Конкретните наблюдаващи прокурори и следователи извършат обстойно разследване. Всичко е въпрос на доказателства.

Гешев проведе среща с ученици в Петрич в рамките на инициативата „Деца и магистрати говорят за право“, която се организира в памет на доц. Гълъбов.

Ние сме длъжници към нашите деца и това поколение не е готово за новите предизвикателства. Има редица опасности - видяхте мрежата, която разпространява порнографски материали с деца, разпространението на ученици, пътно-транспортните произшествия. Правим срещи с нашето бъдеще. 

Прокуратурата и местната власт може би останаха единствените стабилни институции и е нормално да се взаимодействат в интерес на хората и на децата. Най-добре гражданите в конкретното населено място и местната власт знаят проблемите на хората. Ще се постараем да решим тези проблеми, които можем, каза Гешев след срещата.

Главният прокурор заяви още, че ситуацията с престъпността е доста сериозна.

„За дни се закри специализираната прокуратура, защото интерес имаха олигарси. Надявам се българският законодател да реши други проблеми на гражданите, важни за българските граждани - разпространението на наркотиците, тревожната тенденция с телефонните измами, с битовата престъпност и войната по пътищата, в която всекидневно загиват деца. 

Снощи пиян шофьор се е врязал в спирка във Велико Търново. Късмет е, че е било късно вечерта и няма хора. За съжаление голяма част от институциите този проблем не ги интересува, а той е основен за гражданите.“

Главният прокурор заяви още, че ситуацията с престъпността е доста сериозна. За дни се закри специализираната прокуратура, защото интерес имаха олигарси. Надявам се българският законодател да реши други проблеми на гражданите, важни за българските граждани - разпространението на наркотиците, тревожната тенденция с телефонните измами, с битовата престъпност и войната по пътищата, в която всекидневно загиват деца. 

Снощи пиян шофьор се е врязал в спирка във Велико Търново. Късмет е, че е било късно вечерта и няма хора. За съжаление голяма част от институциите този проблем не ги интересува, а той е основен за гражданите.

Според думите му прокуратурата продължава работата срещу войната на пътя.

„Ще се постараем да предложим варианти за решаване на проблема с войната по пътищата. Защото ние даваме жертви колкото в един локален конфликт.

Ще се проведат множество работни срещи с гражданите и местната власт, те най-добре знаят проблемите на хора. Прокуратурата в рамките на правомощията си ще направи каквото може. Тя и местната власт останаха единствените стабилни институции и е нормално да си взаимодействат в интерес на хората и на децата. Стараем се да повишим правосъзнанието на младите. Затова се срещаме с децата от различни училища, затова съм днес в Петрич.“

Гешев проведе и работна среща с прокурори от Окръжна прокуратура-Благоевград, Районна прокуратура-Благоевград и със следователи от Следствения отдел при ОП-Благоевград. 

На срещата главният прокурор подчерта, че прокуратурата като една от последните останали стабилни институции в държавата трябва да направи всичко възможно да противодейства на нарастващата престъпност и да защити сигурността и правата на българските граждани.

В хода на разговорите бе обсъдена работата на магистратите в региона и изпълнението на приоритетите на прокуратурата за противодействие на конвенционалната (битовата) престъпност, мерките срещу разпространението на наркотични вещества и др. С оглед зачестилите пътнотранспортни произшествия, предизвикани от шофьори след употреба на алкохол и наркотици, акцент в разговорите бе спецификата в разследването на престъпленията по транспорта. 

Иван Гешев благодари на прокурорите и следователите за работата им през годината и ги призова да бъдат активни в диалога с гражданите и представителите на местната власт.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK