ГДБОП неутрализира организирана престъпна група за разпространение на дрога

Снимка: МВР

Операцията е проведена под ръководството на Софийска градска прокуратура

Специализираната операция е реализирана на 26 юни на територията на София. В резултат на извършени предварителни оперативни действия, в момент на покупко-продажба на наркотични вещества са задържани дилър и двама негови клиенти. При обиск на място от тях са иззети различни количества наркотични вещества, съобщават от МВР.

Непосредствено след осъществената сделка са задържани и останалите шестима участници в престъпната схема, част от които осъждани и регистрирани за различни криминални прояви. В рамките на операцията са осъществени 11  претърсвания и изземвания от жилищата и автомобили, ползвани от задържаните. Иззети са около 1765,49 грама коноп и 4384,25 грама таблетки, представляващи амфетаминови производни, електронни везни, приблизително 20 000лв., мобилни телефони.

По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на Софийска градска прокуратура. На 27.06.2023 г. с постановление на прокуратурата като обвиняеми са привлечени 5 лица, които са задържа за срок до 72 часа.  Един от обвиняемите е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 2, вр. ал. 1 НК, а именно за това, че е ръководел организирана престъпна група, създадена с користна цел – да извлича облаги от продажбата на наркотични вещества и с цел да върши престъпления по чл. 354а, ал. 1 и ал. 2 от НК.

Останалите четирима обвиняеми са привлечени за участие в организираната престъпна група – престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 2, вр. ал. 2 от НК. Трима от тях са обвинени и за престъпление по чл. 354а, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, а именно за това, че в изпълнение на решение на организираната престъпна група са държали наркотични вещества с цел разпространението им, като за един от обвиняемите престъплението е продължавано по смисъла на чл. 26, ал. 1 от НК и включва и разпространение на наркотични вещества.

Разследването по случая продължава от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK