Една година без Янек! Бдение пред дома му организират дупничани

Снимка: Infomreja.bg

Няма и следа от Янек, въпреки обещанието на Гешев

Навършва се една година от изчезването на дупничанина Янек Миланов. Бдение се организира пред дома на Миланов. Във фесбук групата „Къде е Янек?“, братът на Миланов – Марио, написа:

Една година без Янек!

Здравейте,

В събота, 31 юли, се навършва една година откакто Янек бе отвлечен и най-вероятно убит.

Обръщам се към всички съпричастни с каузата "Къде е Янек?!", които желаят и имат възможност да изразят подкрепата си, да заповядат в 19 часа на мястото, където Янек бе отвлечен - пред блок 45 в ж. к. Бистрица, град Дупница.

Да запалим свещ.

Благодаря за подкрепата!

Изчезването на Янек бе свързано с поредица от събития, които разтърсиха Дупница и региона. Самият главен прокурор проведе не една среща с Марио Миланов, на когото обеща, че Янек ще бъде открит.

Артилерия от полицаи, полицейски кучета, гранична полиция, горски служители и доброволци се включиха в издирването на Янек в полето между Крайници и Сапарева баня, язовир „Дяково“, местността Яребковица.

Как започна всичко

ОДМВР – Кюстендил, обяви за издирване Янек Миланов на 5 август. Марио Миланов на 1 август е заявил в РУ - Дупница, че от 31 юли няма връзка с него, в неизвестност е.

Янек Миланов работи в чужбина, по време на отпуските си се завръща в родния град. В полицията няма постъпили сигнали за отправяни заплахи към него. За времето от 2019 до 2020 г. е подал 2 сигнала в РУ – Дупница, за посегателство спрямо автомобила му – за счупено странично огледало и надраскана врата.

През месец май Миланов разпострани кадри от личната му камера, поставена пред апартамента му, която засне посегателствата върху колата му. Тогава искаше да подаде сигнал, но няколко часа по-късно се отказа с обяснението, че това ще попречи на разследването.

Марио Миланов живее и работи в чужбина от години. Прибира се в България по спешност, за да следи отблизо и да помага в разследването.

На 31 юли през деня Марио се чува по телефона с по-малкия си брат няколко пъти – Янек звучи притеснено заради серия посегателства срещу имуществото му, за които е сигнализирал полицията. Колата му е драскана, гумите й са пукани, срещу апартамента му е стреляно с въздушна пушка, хвърлен е и камък, който се забил в изолацията.

Буквално дни преди отвличането Янек получил и снимка от гробовете на родителите си. Установено е, че за това е използван телефон на криминално проявен мъж от Кюстендил, на чието име има около 700 карти за мобилен телефон.

Към 23 часа на 31 юли Янек седи с приятели пред блока, в който живее е жк „Бистрица“, получава телефонно обаждане, оставя ключовете си, казва на приятелите си, че ще се върне след малко и се отдалечава.

Последно Янек е засечен от камери, че се намира в джипа на Капланов. Още същата нощ приятели не успяват да се свържат с него, защото телефонът му е изключен.

От този момент Янек е в неизвестност. Капланов е викан на разпит в полицията, но е освободен и до момента е на свобода.

„Янек живее във Франция от 17 години и винаги прекарва ваканциите си в Дупница. Той е неконфликтен, изключително миролюбив и позитивен млад мъж. Не е криминално проявен, никога не е имал конфликти, но от известно време са започнали посегателства над имуществото му, за които е сигнализирал в полицията.

Последно Янек е видян в автомобила на Васил Капланов-Каплата, бивш охранител на Братя Галеви, и от тогава е в неизвестност. В момента се води разследване за отвличане. От наблюденията ми до момента и информацията която имам, вярвам, че отвличането е било внимателно планирано.

Нека е ясно, че това обръщение и действия нямат политическа цел. Аз не съм тук да критикувам и да давам оценка за работата на институциите и полицията.

Искам да направим всичко възможно и да открием моя брат Янек сега. Изминаха 17 денонощия от както той е в неизвестност!
Искам полицията да разследва ефективно! Призовавам главния прокурор на Република България да дойде в Дупница и да направи каквото е необходимо, за да намерим Янек!

Имаме нужда от пълната подкрепа на институциите, властите и организациите в Дупница, София и Брюксел. Имаме нуждата от подкрепата на медиите, за да помогнем на полицията и да открием Янек. Ние трябва да вярваме в справедливостта и полицията. Сигурно има гнили ябълки, но знам, че там има невероятни хора, които правят невъзможното, за да помогнат. Благодаря на полицията за невероятните усилия, които полага.

Благодаря на смелите хора, които създадоха и подпомагат групата "Къде е Янек", която расте с всяка изминала минута. Искам да изкажа благодарността си към всички институции, които оказват подкрепа в случая. Благодаря на всички хора, медии и приятели, които активно помагат да намерим Янек.

Накрая искам да кажа на всички, че Янек е невероятен човек и мой брат. Много ми липсваш!“, казва във видеообръщението си Марио.

На 25 август 2020 Иван Гешев се срещна в Съдебната палата с Марио Миланов. На срещата присъства и апелативният прокурор на София Радослав Димов.

Главният прокурор увери Марио Миланов, че следи лично разследването от самото начало и се е запознал с действията, които до този момент се извършват от страна на полицията в Дупница и прокуратурата в Кюстендил.

Случаят е взет на специален надзор от Апелативна прокуратура-София и от Върховната касационна прокуратура.

Три дни по-късно Гешев пристига в Дупница, където се провежда специализирана полицейска операция от рано тази сутрин. Жандармерия буквално е окупирала града.

КПП-та са разположени на квартал „Ценеви“, на входа на парк „Рила“, на базата на Васил Капланов – Каплата, която е крайна на парка, и на село Крайници, където живее бащата на Каплата.

Същият ден под домашен арест за неправилно съхранение на патрони попада Васил Капланов – Каплата. Един от тримата защитници на Капланов е адвокат Емил Велинов – който бе и правен защитник и на братя Галеви. На репортерски въпрос дали Велинов и Капланов са говорили за Янек, отговорът на адвоката бе: За кой?! Той няма повдигнато обвинение, че да си говорим за "това нещо".

Хронологията на събитията сочи, че на 31 юли вечерта Янек Миналов е срещнал с В. Капланов, с чиято бивша съпруга по-рано имал отношения. Янек многократно поискал среща за разговор с Каплата, бивш гард на братя Галеви, но Капланов отказвал. В злополучната за Янек нощ в последния ден на юли, младият мъж се срещнал с Каплата като се возили в автомобила на дупничанина. Последно трафик камери видели именно, че Янек е в колата на Каплата, след което слиза от нея в близост до бензиностанция и следите му се губят.

Телефонни клетки, проследени от полицията, сочат, че същата вечер Каплата и Миланов били до Крайници, където днес в полето над 100 служители на ГД „Жандармерия“ и „Гранична полиция“ заедно с полицейските кучета обхождаха терена… в търсене на следи, тяло или останки от Янек.

Обезлюденото село Яребковица – където се твърди, че Капланов обичал да ловува, също претърсват за следи от Янек, а междувременно са задържани съпругата на Каплата за разпит – двукратно, и сина му – Никола, който на по-късен етап е обвинен, че е надраскал колата на Янек, а по-късно пуснат на свобода.

През септември пожар пламва в полето край Крайници, където издирват Янек.

Дупничани се вдигат на бунт – срещу МВР и правосъдието. Автошествия за Янек, протест пред РУ-Дупница и искането на оставката на Г. Динев – шеф на полицията, са част от „акциите“ срещу „мафията“, както наричат дупничани всички правораздавателни и правосъдни органи в града.

През октомври е намерен труп на мъж, чието описание доближава това на Янек. Тялото е намерено полуразложено край софийското село Желява. Още същата вечер става ясно, че това не е Янек.

Язовир „Дяково“ е многократно претърсван от водолази отново с идея Янек да бъде открит.

През юли 2021 Васил Капланов е оневинен по обвинението за незаконно държане на боеприпаси, а РС – Дупница, даде ход на делото за закана за убийство, която Капланов отправя към Димитър Нешев – член на групата „Къде е Янек“. Заканата е в онлайн кореспонденция, при която Капланов заплашил със смърт децата на Нешев.

 

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK