ДПС подготвя конституционни промени

Снимка: БГНЕС

Промени ще бъдат подготвени и в Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентарната група на ДПС подготвя конституционни промени. Това заяви на брифинг в парламента Йордан Цонев. Цонев уточни, че конституционните промени, които подготвят, са на фаза работа с експертите и ще включват изискванията и препоръките на европейските ни партньори.

„Когато сме готови с нашия законопроект, ще го дадем на другите парламентарни групи, който иска да ги подпише”, каза Цонев в отговор на въпрос, свързан с осигуряването на парламентарна подкрепа за тях.

Той съобщи, че втората група законодателни инициативи ще бъдат във връзка с антикорупционното законодателство. Той потвърди, че ДПС ще подкрепя всички инициативи, свързани с обявения от правителството приоритет за нулева толерантност към корупцията.

„Най-важната битка с корупцията е отстраняването на условията за осъществяване на такава, а това трябва да започне от законодателството”, посочи Цонев и допълни, че по тази тема парламентарната група на движението вече е внесло първия си законопроект за премахването на инвестиционното гражданство и издаването на „златни паспорти”.

По думите на Цонев със законопроекта се отговаря на изискванията на европейските и натовските ни партньори и припомни, че от ДПС са поискали от прокуратурата и ДАНС да разследват всички случаи на инвестиционни паспорти, за да бъде обявено пред обществеността при колко от тях инвестициите са фиктивни.

Друга законодателна инициатива на движението в рамките на тази парламентарна сесия ще са промени в Закона за обществените поръчки /ЗОП/.

„Виждаме, че правителството е заето с други работи, ние ще му помагаме. Нашият законопроект ще премахне възможността за ин хаус процедури”, каза той и допълни, че „тази врата трябва да бъде затворена”.

Освен промени в ЗОП, от ДПС готвят и промени в Закона за публичните финанси, за да бъдат спрени добилите популярност „разходи през джипката”. Разходите, които прави изпълнителната власт, трябва да минават през санкцията на парламента, отбеляза депутатът.

Промени ще бъдат подготвени и в Закона за насърчаване на инвестициите, каза Цонев. Друга група промени са свързани с изменения в законодателството в подкрепа на хората в социалната сфера за справяне с кризата и инфлационния шок, посочи той.

„Ще внесем промени в Закона за горите, за да спре всяка власт, която дойде да използва, дървата за огрев като бухалка за натиск политически или за изборни технологии. Имаме готовност да внесем такава промяна. Нашият електорат е тежко пострадал и при управлението на ГЕРБ, и при управлението на Рашков”, посочи Цонев, цитиран от БТА.

 

КОМЕНТАРИ

ZA04:39 - 12.01.2022
Дявола готвел промени в кочината....ти да видиш.Защо не сте в затвора всички.
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK