Цветлин Йовчев: Липсва оценка на риска при отзоваването на руските дипломати

Снимка: БГНЕС

Когато това нещо се прави от правителство в оставка, може да се наложи някой друг да понесе последствията

"Службите си свършиха работата добре. При решението за експулсиране на 70 руски дипломати обаче липсва липсва оценка на риска." Това заяви пред БиТиВи бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев.

Той разясни методиката, по която службите действат в подобни ситуации. По закон ДАНС информира премиера, президента и председателя на НС за шпионажи. По лекия вариант е да се информира посланика и той да отзове хората, отколкото да бъдат обявени за персона нон грата, добави Йовчев.

Той бе категоричен, че в такива моменти инициативата трябва да е на службите. Бившият шеф на ДАНС подчерта, че трябва да има категорични данни, че лицата обслужват интересите на други държави преди да се предприеме каквото и да било. Според него решението за експулсиране е крайна мярка.

Йовчев изрази мнение, че решението на премиера в оставка Кирил Петков е изцяло политическо. Трябва да се направи анализ на риска в ситуацията. Трябва да има ясно цели, какво искаме да постигнем с такива действия, добави бившия шеф на ДАНС. Той допълни, че отзоваването на руските дипломати е могло да стане на етапи.

Йовчев бе категоричен, че е нужно да се предприемат мерките за предотвратяването на разузнавателната активност на други държави. Той подчерта обаче, че когато се гонят толкова много хора, нашите служби губят информационните си канали.

Когато това нещо се прави от правителство в оставка, може да се наложи някой друг да понесе последствията, допълни Йовчев.

Той коментира и твърденията на Лена Бориславова, че обществени лица получават по 4000 лева на месец, за да защитават Руси. По думите на бившия шеф на ДАНС това не е нещо ново. Пари, идеология, компрометиране и его, могат да накарат някой да работи за чужди интереси, каза още Йовчев. Убеден, че има такива хора в България има, категоричен бе той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK