Аржентина е на полуфинал след невиждана драма

Източник: gol.bg

Нидерландия прати мача в продължения в 101-та минута, Меси и компания спечелиха с дузпи

Аржентина се класира за полуфиналите на Световното първенство в Катар след невиждана драма и победа с дузпи над Нидерландия - 2:2 в редовното време и 4:3 при ударите от бялата точка, пише Gol.bg. Лионел Меси и компания бяха по-добрият отбор в Лусаил и водеха с 2:0 до 83-та минута, но въпреки това двубоят бе пратен в продължения.

Меси изигра поредния си много силен мач в турнира, след като асистира за гола на Науел Молина (35) и сам реализира четвъртото си попадение в Катар след точно изпълнена дузпа в 73-та минута. Луис ван Гаал обаче не бе казал думата си. Опитният треньор на Нидерландия пусна в игра 197-сантиметровият Ваут Вегхорст, който изравни в 83-та минута, а в 11-та минута на 10-минутното продължение реализира за 2:2 след страхотна комбинация от свободен удар. Това бяха и единствените два точни удара на "лалетата" в мача.

В продълженията Аржентина отново натисна, като особено в заключителните минути “лалетата” като по чудо оцеляха. Енцо Фернандес пък удари греда. Така се стигна до изпълнението на дузпи. При тях на фокус излезе Емилиано Мартинес. Вратарят на Аржентина хвана първите два удара - на Върджил ван Дайк и на Стивън Бергюс. Енцо Фернандес изпусна “мачбол” при 3:2 за “гаучосите”, но в крайна сметка Лаутаро Мартинес вкара решаващата дузпа и прати Аржентина на полуфинал. Така на 13 декември Меси и компания ще се изправят срещу Хърватия в голямата битка за финала на Световното първенство.

Аржентина пое контрола върху срещата още от първата минута и категорично показа, че е по-добрият отбор. Водени от Лионел Меси, “гаучосите” не даваха никакви възможности на противника си. Работата в защита за тима на Лионел Скалони пък бе невероятна. Поне до последните 10 минути на мача.

Меси бе следен под око от защитниците на Нидерландия, но имаше моменти, в които двама или трима от тях се чувстваха безпомощни пред гения на Лео. В 22-та минута Меси загатна за огромните си качества, след като се освободи с лекота от Мартен Де Роон, но след това стреля неточно. Малко след това “лалетата” имаха своя шанс, но Стивън Бергвайн стреля м ного неточно от границата на наказателното поле.

Така се стигна до 35-та минута, когато Аржентина поведе в резултата. Меси се измъкна от двама в оранжево и пусна гениален пас към Науел Молина. Защитникът на “гаучосите” бе оставен сам срещу Ноперт и с много техничен удар мушна топката покрай стража на нидерландците - 1:0 за Аржентина!

Южноамериканците контролираха нещата до края на полувремето, но в самия край Нидерландия имаше претенции за дузпа. След центриране от свободен удар Нейтън Аке падна на тревата, но реферът Матео Лаос бе категоричен, че няма причина да посочва бялата точка.

След почивката тимът на Лионел Скалони опита да убие темпото с безбройни подавания. Луис ван Гаал пък направи двойна смяна, пускайки в игра Коопмейнерс и Бергюс. Аржентина обаче се защитаваше превъзходно и Емилиано Мартинес нямаше много работа.

Аржентина имаше шансове да удвои преднината си, но МакАлистър не успя да подаде точно на откъсналия се Де Пол, а шут на меси от свободен удар профуча на сантиметри от горната греда. Така се стигна до 71-та минута, когато Аржентина получи право да изпълни дузпа.  Маркос Акуня проби в наказателното поле на Нидерландия и беше повален от Дензел Дъмфрис. Лионел Меси се нагърби с отговорността да бие отсъдената дузпа и реализира с лекота - 2:0 за Аржентина.

И когато се очакваше Аржентина да затвори мача, нидерландците намериха сили да се върнат в него. В 83-та минута резервата Ваут Вергхорст беше изпуснат в наказателното поле на Аржентина след центриране на Бергюс от дясното крило. 197-сантиметровият таран насочи добре топката с глава в обратния ъгъл и направи 1:2 с първия точен удар на Нидерландия.

Само две минути по-късно “лалетата” можеха и да изравнят резултата. Бергюс стреля мощно по диагонала след лошо избита топка от аржентинците, но опъна мрежата от грешната страна - външната!

В 88-та минута и емоциите взеха връх. Леандро Паредес фаулира грубо Нейтън Аке, след което изрита топката към скамейката на Нидерландия! последва страхотно меле, при което Ван Дайк "прегази" Паредес. На терена влязоха и футболистите от пейката на "лалетата". Лаос реши всичко с един жълт картон за Паредес.

До края Холандия натисна, като Бергюс имаше шанс да стреля от свободен удар от границата на наказателното поле, но прати топката в стената. Реферът Матео Лаос даде 10 минути продължение, а в 11-та Нидерландия изравни резултата.

“Лалетата” получиха право да изпълнят нов свободен удар на границата на наказателното поле. Коопмейнерс този път много хитро мушна топката покрай стената и подаде на Ваут Вегхорст. Таранът използва физиката си, за да се пребори с Енцо Фернандес и чукна топката във вратата на Емилиано Мартинес - 2:2

В продълженията Аржентина опита отново да диктува играта, а в 114-та минута Лаутаро Мартинес направи страхотен пропуск. Нападателят бе намерен от Енцо Фернандес в наказателното поле и стреля от движение, но право в тялото на Ван Дайк. Вратарят на Нидерландия едва ли щеше да има шанс да реагира. Две минути по-късно самият Фернандес стреля от границата на наказателното поле, топката рикошира в тялото на Вегхорст и мина на сантиметри от горната греда.  При последвалия ъглов удар Пецела стреля с глава, но и той не улучи вратата.

В 119-та минута Лаутаро Мартинес шутира с левия си крак от границата на наказателното поле, но Ноперт отново спаси. Малко след това и Меси пробва късмета си от подобна позиция, но не намери очертанията на вратата. Все пак Аржентина получи право на ъглов удар и Ди Мария стреля право във вратата, а Ноперт отрази. Миг по-късно Енцо Фернандес тресна гредата с шут от 25 метра. В крайна сметка мачът трябваше да бъде решен след дузпи! Там момчетата на Лионел Скалони показаха по-здрави нерви и продължиха напред в турнира.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK