110 години от Илинденско-Преображенското въстание отбелязаха в Белица

снимки: НЧ "Георги Тодоров - 1885" - Белица

Заупокойна паниахида в памет на падналите жертви в Илиенденско-Преображенското въстание през 1903 г. от двете религиозни общности се проведе днес в Белица.

Десетки признателни беличани присъстваха на тържеството, посветено на юбилейната годишнина, които пръснаха цветята си на моста на река Белишка - там, където през 1903 г. са убити над 120 жители на тогавашното село Белица.

Цветя поднесоха кметът на Община Белица инж. Ибрахим Палев, председателите и заместник-председателите на политическите партии БСП, ДПС, ГЕРБ и АТАКА.

Тържественото възпоменание уважи цялата общинска администрация, читалищните и музейните работници, учители и ученици от двете средни училища в Белица - „Св. Св. Кирил и Методий” и „Никола Вапцаров”.

Рецитал по повод годишнината представиха ученици от СОУ ”Св. Св.Кирил и Методий” с ръководител Валя Чонкова.

Във възпоменателните си слова двамата свещеници и имамът Ахмед Горелски се помолиха за мъртвите души, паднали за свободата на България в Илинденско-Преображенското въстание от Белица. Местният свещеник Николай сподели: „Белица не помни свещеници и ходжа заедно да участват в такова дело”.

По време на изказванията си всички те споделиха, че беличани от хилядолетия живеят в мир и взаимоуважение, което е гордост за местните жители и трябва да бъде пример за жителите в целия регион. 

В Белица въстанието избухва на 17 септември 1903 г. На 18 септември полковник Атанас Янков с войската си освобождава тогавашното село Белица. Белица дава над 200 жертви и цялото тогавашно село изгаря в пламъците на пожара.

Организатори на събитието бяха Инициативен комитет „Васил Левски” - Белица и Общинска администрация.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ В РУБРИКАТА "КАКВО ВИДЯ?"

 

 

снимки: НЧ "Георги Тодоров - 1885" - Белица
снимки: НЧ "Георги Тодоров - 1885" - Белица
снимки: НЧ "Георги Тодоров - 1885" - Белица
снимки: НЧ "Георги Тодоров - 1885" - Белица

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//