100 обредни хвойнови огньове, дълги трапези и хора за Сирница в Неврокопско

снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

Многобройни обредни хвойнови клади лумнаха в Гоце Делчев на Сирни Заговезни. Покрай тях за прошки и веселие на богати трапези въпреки дъждовното време се събраха съседи, роднини и приятели. Всеки квартал бе със собствена сирница, трапеза с домашни вина, ракии и мезета и с пожелания за здраве и късмет в изобилие.

В Мусомища за първа година бяха запалени три сирници в различните краища на селото, за да бъде то чисто от зли духове през цялата година. В курортното село Делчево собствениците на "Павловата къща" въпреки обилния сняг, който заваля малко преди да се запали огънят, се веселиха и гощаваха за "Прошки" до късно през нощта.

Както всяка година, най-масово бе посещението на “комсалската“ сирница в едноименния квартал, която години наред държи първенство по височина и посещаемост. Около огъня с пълни чаши прошки си взеха и дадоха роми, християни и мюсюлмани, които задружно живеят в квартал "Комсала".

Най-весело обаче отново се оказа в квартала на кмета на Гоце Делчев Владимир Москов. След двудневното бране на хвойни, в което всяка година заедно с всички берачи от квартала се включва и градоначалникът, на него се падна заслугата да драсне клечката на голямата клада и пръв да поиска прошка от семейството, съседите си и всички жители на Гоце Делчев.

Стриктно бе спазен и старият обичай "хамкане", който в Неврокопско наричат "хацкане" - ритуал с вързана с дълъг конец на точилка бяла халва, която децата се надпреварват да уловят с уста.

 

КОМЕНТАРИ

Димитър06:27 - 28.02.2012
Един от най-обичаните празници в нашия край!
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK