Здравният център не се строи, защото две партии пак си късат ризите

Петър Паунов, снимка: Нора Василева, infomreja.bg

Г-н Паунов, след последната сесия, която беше малко странна, сигурно не е излишно да обясните малко повече по отношение на истината за тези 3 милиона лева, за които опозицията непрекъснато говори, за какво са изразходвани, защото това е основното заради което сякаш не се приема актуализацията на бюджета на общината за миналата година?

 

Това е несериозно. Не знам за какви 3 милиона лева е въпросът изобщо. От емисията, в момента в който бе отпусната на общината, банката си прибра 2 милиона лева заем – овърдрафт, който общината бе теглила за възнаграждения. Това е стандартна банкова практика, още преди да получим ние парите беше погасен краткосрочния заем на общината, за да не текат лихви по тези пари. Не мога да знам за какви други три милиона става въпрос, още повече, че ако някой знае нещо за изчезнали пари, има достатъчно институции които „знаещите” е трябвало да сезират. Това, че някой им е подарил „Романтика” без пари, да си пият кафетата там, да си говорят и да си пият ракията, това си е тяхна работа. Ако някой смята, че има изчезнали средства, то той ще сезира институциите. Откакто съм станал кмет, по-малко от трима ревизори не е имало в общината. Ясно е, че няма никакъв проблем, а само криминално отношение към работата. В момента кюстендилските структури на част от водещите политически сили в България, са подчинени на криминален контингент, те не представляват абсолютно никого. И двете партии които твърдят, че са топ управляващи и топ опозиция в Кюстендил нямат структури, те имат просто криминален контингент. Представлявани са от хора, които са на пряко подчинение – едните на „Бразилците”, другите на „Пауталийците”. Тези хора нямат каквато и да е било легитимност. Хората, които са били свързани по някакъв начин с изграждане на структури и партийна дейност са били изтласкани в небитието. Те вървят с наведени глави. Някой от общинските съветници от тези две групи да сте чули да ме репликира?

Ако се чувстват обидени или засегнати всеки един от тях би го направил. Те самите са изумени от ставащото. Отзад в залата на Общинския съвет са се наредили началниците, които са пратени от „Бразилците” и „Пауталийците” и ги гледат какво ще правят. И общинските съветници от тези групи гледат надолу, с наведена глава са и натискат копчетата. Какво е това чудо? Когато са се кандидатирали за общински съветници тези хора са били с намерение да работят.

Не искам да съм на мястото на общинските съветници, които бяха принудени да напуснат залата. Заради това не вярвам голяма част от тези хора отново да се подложат на подобно унижение и да се кандидатират пак за общински съветници. Те са унизени, адски нелепо е да се държиш така с хората. Ако някой от тях беше несъгласен с нещо, нали щяхме да чуем възражение? Някой да е чул от въпросните съветници изказване в залата на ОбС на тема бюджет, конкретен въпрос или конкретно предложение? Доколкото чувам от журналистите, въпросните политически партии ви викат по някакви кафенета и ви говорят някакви неща.

Когато имах забележки към конкретен човек, в битието му на областен управител, седнах и написах, от името на Петър Паунов, че тук се крадат милиони от държавния бюджет, че тук се злоупотребява. Така се прави, заставаш с името си и после институциите проверяват, за да се стигне до резултат.

Всъщност, след като научиха за проекта ни за ВИК на стойност 88 милиона лева, пощуряха за тези пари.

Постоянно пращат хабери: „Ела да поговорим за тези пари”. Защо ми пращат хабери, за тези пари си има процедури. Очевидно, че във всичките процедури, които предстоят, ще поканим и медиите и прокуратурата и другите институции, които имат отношение към проекта, те ще участват. Защото всеки който си мисли, че по някакъв начин ще позволим да бъде злоупотребено с тези средства, трябва да е наясно, че Петър Паунов е готов да върне тези пари, ако се появи дори и най-малкия проблем. Не се заблуждавайте, че аз ще усвоя парите на всяка цена и ще вляза в договорки с който и да е било, при положение, че се намеси криминалния интерес.

 

Кой ви праща хабери?

 

Всички. Криминалният контингент постоянно търси срещи с мен, само че не иска да дойде в кабинета ми, не иска да се изправи пред медиите, за да е прозрачно всичко.

За какво ще се договаряме, ако има някой нещо да прави, нека да внесе предложение за проекто-бюджет чрез съветниците. През октомври на сесията сегашния „стар-нов” общински съвет и „работещите” в него отказаха да гласуват актуализацията на бюджет 2011 г., защото това трябвало да направят новите съветници. „Новите” три месеца не можаха да сколасат да направят това, сега се върнаха пак старите и вече не искат да гласуват, защото не могло през новата година да се правят корекции на бюджета за предходната година. Сегашните седят и гледат, даже имаше някои дето така и не гласуваха, а мишките им ги управляваше някой друг. Това което ме изуми е, че по време на последната сесия, отказаха да гласуват не само належащите дейности за здравния център, но и собствените си проекти.

Директорката на ІІ ОУ Румяна Рапатинска имаше проект за подобряване на инфраструктурата на училището. Та въпросната директорка, която е и общински съветник стана и си замина, отказа да гласува собствения си проект. Не гласува актуализацията на бюджета за 2011 г., в която са и средствата за училището й, знаете дофинансирането на музикалните паралелки във второ основно училище. И можем ли да говорим, че това е сериозен човек? Ако не беше трагично, всичко това щеше да бъде смешно. Защо говоря за уродлив икономически интерес? Всеки който има работа или иска да има работа, трябва да иска града да се развива, според мен. Тогава и дюкяна и поликлиниката и за всичко друго ще има средства, за да се развива. 

 

С други думи общината харчила ли е средства от Облигационния заем, за какво и на какво основание?

 

Ние непрекъснато харчим пари. Парите са в сметката и плащаме заплати. Харчим всеки ден. Съвсем нормално е, според мен. Да не би да смятате, че ще има пари в сметката и аз няма да платя на хората, които цяла нощ чистят улиците? Какво значи целеви, когато дойде време за Здравния център ще плащаме. Естествено е, че харчим само за възнаграждения на хората. Това са пари и то общински пари. И още нещо - защо си мислите, че този Здравен център ще струва само 6.5 милиона евро? Като се развие ще струва и 20 милиона евро. Това ще бъдат модули, модули, модули, това е инвестиция. Искаме да вземем и старото родилно, за да продължи развитието на този Здравен център. Слава Богу, че здравния министър каза, че ще осигури средства за балнеолечебницата. Това са все инвестиции. Защо не дадоха да закрием трите общински предприятия? Нали въпросните партии били социално ориентирани. Нали тези данъци ги събираме, за да плащаме за по-добри услуги. Защо трябва да ги харчим за администрация, счетоводители, директори и шофьори, всичко умножено по три. Естествено това няма да стане, ако различните партии си мислят, че така ще си спасят приятелчетата по общинските структури, много се лъжат.

На всички трябва да е ясно, че Здравния център не се строи, защото две партии пак си късат ризите. На последното заседание отказаха да гласуват устройствения план, с който ние трябва да вземем разрешение от държавата за надстрояване на партийния дом. Тръгнаха си точно преди да бъде гласуван новия устройствен план на ромския квартал. Там няма напрежение, то се създава именно от такива хора, дето искат да експлоатират гетото. 

Аз съм наясно защо се случва, всичко е само да се бави, да се пречи, да не се развива града. И защо, защото Петър Паунов бил тук. Това е толкова нелепо! Нали 20 години други управляваха града, защо не направиха нищо. Защо продаваха на безценица, защо замениха недовършеният Майчин дом, за ниското тяло на Партийния дом.

Аз имам слабости като човек, както всеки човек. Истината е обаче, че създаваш механизми така, че да не можеш да се изкушаваш. Когато това се случва пред очите на всички, тогава не можеш да посегнеш, и голяма част от съветниците заради това ги боли.

 

По време на визитата Ви в Израел, с какви впечатления останахте от готовността на тамошните туроператори за „работа” с българските им колеги и по-конкретно с тези в Кюстендил?

 

Бизнесът в Израел търси стабилност и сигурност. Израел се интересува и от инвестиции и от посещения, но те отиват там, където се чувстват сигурни и добре дошли. Нека сме наясно, че в момента най-изгодните страни за инвестиции и за печелене са Индия и Китай и то най-вече ако искаш да правиш пари. Истината обаче е че голяма част от инвестициите, и слава богу, се правят просто и от сантименти, инвеститорите искат да имат и бизнес, който да носи средства и контакти и среда, която да ги удовлетворява. Както и да отидат на някое място и да видят там нещо което да ги радва. Точно в това е шанса на Кюстендил, но предстои и в областта на сигурността да уточняваме мерките, знаете, че предстоят сериозни реформи в кв. „Изток”, за да може гостите ни като дойдат да бъдат спокойни. Нека да сме наясно, че никой няма да отиде там където ще бъде ограбен, излъган и насилван. Това съм повтарял нееднократно, но и нееднократно сме ставали свидетели точно на такива действия в нашите курорти. Докато съм тук общината ще бъде гарант за обществено развитие единствено и само в полза на нашите съграждани.

В момента Кюстендил е остров на стабилност. Малшанс е за нашите съграждани, тъй като не могат да си позволят да пътуват по света, за да видят как работят хората. Да видят как в средата на пустинята, са намерили капка вода и са направили лехи, от които вадят по три реколти ягоди на година

Защото там хората работят денонощно. Другия малшанс или по-точно шанс е, че не отиват в другите градове на България, за да видят каква катастрофа е там. Идете в най-добрия град за живеене, за да видите. Ами там колата не можете да си я изкарате със седмици. Падне ли снега, и докато не се стопи снега не можете да си изкарате колата. В момента само морските общини и старозагорския регион, където има силна икономика са добре. Навсякъде е катастрофа. Безработицата е в пъти по-голяма от тук.

 

В седмицата на прошките Вие традиционно искате прошка от кюстендилци?

 

Поднасям извиненията си на всички, които волно или неволно съм обидил. Със сигурност не съм таял, дори за секунда, лошо отношение към когото и да било от съгражданите ни. Само в напрежението може би донякъде съм сбъркал. Безгрешен е само един и той е на небето. Да се надявам, че още дълго време ще бъдем заедно на земята и ще можем да превърнем Кюстендил в изключително красив град.

 

КОМЕНТАРИ

крайно време е!07:59 - 22.03.2012
Е махнете го вече това интервю с Паунов -стои вече от месец, а актуалните теми са съвсем други! нали лично Н.В. Б.Б. дойде в Кюстендил да удари рамо на кмета и да го подпомогне за предстоящите избори за общински съветници - оставете другите да си късат ризите и казвайте нещо по същество( Честита пролет, между другото!
гого15:37 - 15.03.2012
Абсолютен манипулатор е Паунов. За съжаление хората останали в общината не го осъзнават.
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK