Затворено училище в Дойран се превърна в Музей на Първата световна война

снимки: infomreja.bg

В присъствието на консула на Република България заместник-кметът на Община Кюстендил, кметът на община Дойран, граждани и представители на съседните общини тържествено бе открит Музей на Първата световна война. Музеят е част от проекта "Превръщане на линиите на разделение в точки на сближаване", който се осъществява в партньорство с община Кюстендил и се реализира със средства от Програмата за трансгранично сътрудничество на Европейския съюз.

Точният период на изграждането на старата сграда не е известен, но има данни за функционирането на сградата като турско училище. Бившето школо, което е обучавало турци, е било разрушено през далечната 1918 г. По-късно са правени опити училището да бъде реставрирано, но без резултат.

“Благодарение на съвместната работа с Община Кюстендил, спечелихме проект на стойност 300 хил.евро. Със средствата успяхме да превърнем това училище в музей и изградихме пътека за достъп до 4 бункера и окопи на Кала тепе“, заяви кметът на Дойран Глигор Чабулев.  

„В Кюстендил също беше направено много – реставрира се скривалището и околното пространство към вилата на ген. Жеков в лесопарк „Хисарлъка”. Беше изграден и асфалтов път към Костницата в село Гюешево”, добави зам.-кметицата Росица Плачкова.

През февруари 2012 г. започва възстановяването на училищната сградата и в срок от 6 месеца е напълно реконструирана и превърната в музей.

Фокусът на проекта е да се изгради трайно приятелство и сътрудничество между гражданите на Дойран и Кюстендил, чрез запознаване с културните традиции на двата града.

Гости от Кюстендил бяха фолклорен ансамбъл „Родолюбие“.

“Придобивката е нещо уникално, което ще остане за поколения напред. С този музей и с нещата, който направихме съвместно с Дойран ще превърнем двата града в едни от най-желаните туристически дестинации”, обяви със задоволство и координаторът на проекта от българска страна Борислав Крумов.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//