Задържаха кмет за трафик на сирийци

Снимка: Infomreja.bg

За така повдигнатото обвинение в закона е предвидено наказание от 1 г. до 6 г.

Районна прокуратура-Бургас, задържа за срок до 72 часа Я.Ш.- кмет на с. Тича, общ. Котел. Той е обвинен за това, че противозаконно е подпомогнал седем сирийски граждани да пребивават и преминават през територията на  страната, целейки да набави имотна облага за себе си. Престъплението е осъществено на 19.10.2021 г. на второстепенен път в землището на гр. Китен, общ. Приморско. То е квалифицирано по чл.281, ал.2, предл.1, т.5, вр. чл.281, ал.1 от НК.

За така повдигнатото обвинение в закона е предвидено наказание от 1 г. до 6 г. „лишаване от свобода“, както и глоба в размер от 5 000 лв. до 20 000 лв.

Подробности по случая предоставиха пред медиите прокурор Георги Чинев - административен ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас, наблюдаващият случая прокурор-Щилиян Димитров, както и комисар Антон Мирков-директор на Регионална дирекция „Гранична полиция“.

По време на разследването е установено,  че Я.Ш. е организирал транспортирането на чуждите граждани от териториите на общините Царево и Приморско до вътрешността на страната. Той се е свързал с друго лице, притежаващо микробус. Предварително му е съобщил, че ще бъдат превозвани чужди граждани, обещавайки му сума от 2000 лева.

На горепосочената дата Я.Ш. и лицето, управлявало микробуса са пристигнали в общините Царево и Приморско. Обвиняемият се е придвижвал в друго превозно средство. По досъдебното производство е категорично установено също, че Я.Ш. е предоставял информация на сирийските граждани за местоположението, от което е трябвало да бъдат взети от водача на микробуса, използвайки приложение от мобилния си телефон. Със същото приложение е изпращал  информация на водача на микробуса, предоставяйки му данни за местоположението на чуждите граждани.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd