За година: МВР неутрализира 13 организирани престъпни групи за трафик на хора

Снимки: МВР

Вътрешният министър взе участие в Национална конференция на тема „Превенция и борба с трафика на хора"

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов изрази категоричната позиция, че само със съвместни усилия могат да бъдат идентифицирани предизвикателствата и да се очертаят  необходимите мерки за постигане устойчиви решения в борбата с трафика на хора. В този смисъл оцени високо участието на представители на европейските институции, законодателната, изпълнителната и съдебната власт, неправителствени организации. 

По думите му задълбочаването на кризите – икономически, военни, екологични, демографски, води до увеличение на случаите на трафик на хора, а начините за извършване на това престъпление стават все по-разнообразни, което изисква бърз и адекватен институционален отговор. Подобна тенденция наблюдаваме и по отношение на контрабандата на мигранти – престъпление, тясно свързано с трафика на хора. Практиката показва, че често престъпни групи се занимават и с двата вида престъпна дейност, генерираща огромни печалби, съобщават от пресцентъра на МВР.

Противодействието на трафика на хора е основен приоритет за МВР, подчерта вътрешният министър. През миналата година са проведени 14 полицейски операции, от които две с международно участие под координацията на Европол и Евроюст. Неутрализирани са 13 организирани престъпни групи, ангажирани с различни форми на трафик на хора.

Осъществява се активно взаимодействие с чужди полицейски партньорски служби. Използват се всички канали за обмен на оперативна информация в реално време - Европол, Интерпол, Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (СЕЛЕК), офицери за връзка. Прилагат се активно инструментите на международното полицейско сътрудничество - съвместни екипи за разследване, паралелни разследвания, международни полицейски операции. МВР участва в приоритетни области „Трафик на хора“ и „Нелегална миграция“ към Европейската мултидисциплинарна платформа за сътрудничество срещу заплахите от организираната престъпност (ЕМПАКТ). По линия на трафика на хора през 2023 г. България бе лидер на дейност „Нелегално комерсиално сурогатство и продажба на бебета“, а в периода 2024-2025 г. страната ни ще бъде ко-лидер в две дейности с фокус противодействие на каналджийството по маршрутите на Източното Средиземноморие и Западните Балкани. 

Министър Стоянов коментира и усилията на вътрешното ведомство, което заедно с другите ангажирани с проблема институции и неправителствения сектор в страната работят последователно за превенция и борба с тези престъпления. Установени са добри практики – прилагат се механизми за незабавна координация между МВР, социалните служби и НПО във всеки един случай, когато се налага обгрижване на жертвите (вкл. деца).

Освен целенасочените превентивни действия, министърът изведе необходимостта от адекватна професионална подготовка на служителите, пряко ангажирани с противодействието на трафика на хора, от задълбочена аналитична дейност, която да очертава начина на непрекъснато променящите се действия на престъпните групи за набиране и трафик на хора, от адекватна правна рамка и гъвкави инструменти за разследване и доказване и не на последно място от  налагането на ефективни присъди, което би довело до силен разубеждаващ ефект.

„Наясно сме както с видовете трафик и начините на рекрутиране на жертви, така и с причините, поради които уязвими хора попадат в престъпните мрежи. Преодоляването на тези причини е дълъг и сложен процес. Предизвикателствата са много и изискват обединени и едновременни усилия в много посоки - повишаване на интеграцията и образоваността, намаляване на бедността и маргинализацията, подобряване на заетостта и на жизнения стандарт - области, в които МВР няма пряко участие. Многократно обаче сме подчертавали пряката връзка между тях и общата картина на престъпността.“ Именно затова министър Калин Стоянов още веднъж изрази твърдата позиция, че пътят е в изготвяне на ясен план за действие с устойчиви цели.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK