Конституционният съвет на Франция отхвърли част от разпоредбите на новия имиграционен закон

Снимка: БТА

Организации протестираха преди съдът да се произнесе

Конституционният съвет на Франция отхвърли днес част от разпоредбите на новия имиграционен закон, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

АП отбелязва, че това е нов удар за френския президент Еманюел Макрон и неговото правителство.

В изявление на Конституционния съвет се казва, че той отхвърля изцяло или частично 32 от общо 86-те члена на новия закон, тъй като са противоконституционни.

Макрон и депутати поискаха от Конституционния съвет да се произнесе по закона, който беше приет миналата година след мъчителни дебати.

Сред мерките, които Конституционният съвет отхвърля, са тези, които затрудняват имигрантите да доведат семействата си във Франция, както и тези, които ограничават достъпа им до системата за социална сигурност. Законът дава възможност на френските власти по-лесно да депортират чужденци, смятани за нежелани.

Организации, според които законът противоречи на френските ценности и е подарък за крайната десница, организираха протестни акции преди Конституционният съвет да се произнесе.

Споровете около новия имиграционен закон във Франция текат на фона на подготовката за изборите за Европейски парламент през юни, припомнят информационните агенции.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK