Въвеждат временни противоепидемични мерки в Кюстендилска област

Снимка: Infomreja.bg

Областният оперативен щаб за борба с COVID-19

Част от противоепидемичните мерки в област Кюстендил ще бъдат върнати заради повишената заболеваемост от COVID-19, реши Областният оперативен щаб за борба с COVID-19 на проведено днес онлайн заседание, което бе свикано от областния управител Катя Димитрова.  Само вчера – 20.07.2022 г., новите случаи на коронавирус в областта са 32, като най-много – 18, са в община Дупница. 10 са новорегистрираните болни в община Кюстендил, 3 – в община Сапарева баня, 1 – в община Кочериново. 14-дневната заболеваемост в областта е 192,17 на 100 000 души. 230 души са под карантина, 174  са диагностицирани на домашно лечение, 19 се лекуват в болница, съобщи директорът на РЗИ-Кюстендил д-р Златно Величков. 

Временните противоепидемични мерки на територията на област Кюстендил се въвеждат за срок от 22.07.2022 г. до 22.08.2022 г.  Те ще влязат в сила в 00:00 ч. на 22.07.2022 г., предвижда заповедта на директора на РЗИ-Кюстендил.  

Задължително става носенето на защитна маска за еднократна или многократна употреба за всички лица, които се намират в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализираните институции за предоставяне на социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни, както и в сградите на РЗИ-Кюстендил и РЗОК-Кюстендил. 

Всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на обществени места, на които има струпване на хора, е необходимо да спазват физическа дистанция от 1,5 м. 

Всички работодатели и органи по назначаване трябва да организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения – редовно проветряване и дезинфекция, недопускане до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни болести /повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и др./. На персонала трябва да бъде проведен инструктаж за правилна хигиена на ръцете, както и да бъдат осигурени сапун, вода и дезинфектант. 

В детските заведения е необходимо да се провежда засилен сутрешен филтър, за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести. Ще се провежда и ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.

Временните противоепидемични мерки ще бъдат променяни, в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област Кюстендил. 

Положението е сравнително спокойно. Огромната част от пациентите са с леки симптоми, а хоспитализираните са предимно възрастни хора с придружаващи заболявания. Така ръководителите на трите болници в Кюстендилска област обобщиха ситуацията в лечебните заведения. Към момента пациенти на интензивно лечение няма. 


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK