Втора работна среща по проект „Докторантски филологически център“

снимки: Проф. Магдалена Костова-Панайотова, Атанаска Методиева, Елисвета Стойчева

На 14-и, 15-и и 16-и март в Банско се проведе втората работна среща по проекта „Докторантски филологически център“, спечелен от Югозападния университет "Неофит Рилски" по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за подкрепа на развитието на докторантски програми.

Участие взеха докторантите от целевата група, експертите доц. Антони Стоилов и доц. Елена Тачева, ръководителят на проекта проф. Магдалена Костова-Панайотова, както и доц. Анжелина Пенчева и доц. Стилиян Стоянов - научни ръководители на докторанти, включени в проекта.

В рамките на три дни докторанти и научни ръководители обсъждаха проблемите на писането на дисертационен труд, трудностите на научното изследване, както и добрите и лошите страни на съвместното авторство.

Работната среща се състоя от четири работни заседания, които бяха тематично обособени. Първото работно заседание се проведе на 14-и март и на него се обсъдиха специфичните трудности и различните възможности, които дава едно съвместно изследване. В дискусията се включиха докторантите и експертите от проекта, както и научните ръководители на докторантите.

За второто и третото заседание докторантите бяха подготвили съвместни доклади с научните си ръководители. Тази задача им беше поставена, за да видят практически как се прави едно такова изследване, какви ползи им носи, какви трудности възникват по време на работата по конкретната тема.

Бяха прочетени три литературоведски и един езиковедски доклади. Те бяха представени съвместно от докторантите и научните ръководители. След всеки доклад имаше малка дискусия. Към докторантите бяха отправени въпроси и препоръки, а те самите споделиха през какви трудности и предизвикателства са минали докато са работили върху текстовете заедно с научните си ръководители.

Последното работно заседание се състоя на 16-и март. Тогава се проведе и заключителната дискусия, на която се обсъди идеята за съавторството в системата на докторантското обучение. Отбеляза се важността и полезността за един докторант от съавторството, но се посочи и другата гледна точка – положителните страни за един научен ръководител от съвместната работа с докторанта.

Обобщиха се резултатите от проведената работна среща, дадоха се идеи за развитието на докторантското училище и за подпомагането на докторантите в техните трудности по време на научната им дейност. Посочиха се предимствата, които предоставя Докторантския филологически център, обсъдиха се по-нататъшните задачи на всеки един от участниците и отново се дадоха насоки и препоръки за по-успешното развитие на докторантите.

 

снимки: Проф. Магдалена Костова-Панайотова, Атанаска Методиева, Елисвета Стойчева
снимки: Проф. Магдалена Костова-Панайотова, Атанаска Методиева, Елисвета Стойчева

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//