ВАС касира изборите за Общински съвет в Кюстендил

снимка, Нора Василева, infomreja.bg
Върховният административен съд касира изборите за Общински съвет в Кюстендил. Със същото решение съдът е отхвърлил жалбите на ПП „БСП”, на Милчо Христов като кандидат за общински съветник, на Иван Чивийски и на Емела Ибраимова, и двамата кандидати за общински съветници от ПП „ДПС”, както и на Ангел Ангелов като кандидат за общински съветник от ПП „Партия за хората от народа”.
 
Решението на висшите магистрати е основано на нарушения, допуснати от секционните избирателни комисии и по-конкретно от секционната избирателна комисия в кюстендилското село Коняво, където в избирателните списъци на се вписвани ЕГН и номера на лични карти, според председателя на Общинската избирателна комисия Анани Константинов.

„Допуснатите нарушения при проведените избори на 23 октомври 2011 г. за общински съветници са съществени и не позволяват да се определи вярно крайния резултат от вота на избирателите. Самата проверка е частична, но дори и частично извършена, резултатът сочи различен от този, установен в протокола и решението на ОИК. Това налага отмяна на решението и постановяване на решение по съществото на спора. С оглед на изложените мотиви решението на ОИК-Кюстендил ще следва да се отмени, а изборът да се обяви за недействителен", коментира Константинов.

Жалбите на Ангелов и на РЗС са основателни, а касационната жалба на Общинската избирателна комисия е неоснователна и недоказана, пише в решението на съдебния състав с председател Нина Докторова.

Прокурорът по делото счита, че Административният съд в Кюстендил е постановил недопустимо решение. Намира, че след като съдът е установил основания за обявяване на избора за недействителен в нарушение на чл. 267, ал. 10 ИК, не го е обявил за такъв.

Според решението на ВАС Общинската избирателна комисия в Кюстендил трябва да плати на Ангел Ангелов разноски от 3000 лв., на РЗС - 600 лв., а искането за покриване на разноските от страна на Атака, Коалиция от партии „Земеделци, предприемачи за Кюстендил” и на Асен Иванов Динчев оставя без уважение.
 
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
 

КОМЕНТАРИ

12313:38 - 18.01.2012
Ами сега?Приемат ли се за законни решенията на касираните избранници?
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK