В Кюстендил представиха кампанията “Безопасност на две колела”

снимки: ОД МВР - Кюстендил

Началникът на сектор “Пътна полиция” в ОДМВР – Кюстендил, главен инспектор Румен Точев, представи националната кампания  “Безопасност и на две колела”. По време на срещата участваха и представители на мотоклубовете “Осоговски ездач” от Кюстендил, “Байкър бойс” и “Брадърс фром хел” от Дупница.

През последните години е налице бързо нарастване на броя на мотоциклетистите и мотопедистите, участници в движението по пътищата. Увеличават се и пътнотранспортните произшествия  по вина и с участие на тези категории водачи. През 2012 г. в сравнение с предходната година е налице увеличение на абсолютния брой и относителния дял на ПТП и пострадалите по вина на мотоциклетисти и мотопедисти. Загиналите и ранени водачи и пътници са предимно млади хора.

Предвид очакваното увеличаване интензивността на движението на тези участници в движението през пролетно-летния сезон през тази и следващите години се налага предприемането на действия за целенасочена превенция, насочена към рисковите групи водачи, включително и тези на двуколесни МПС: юноши, младежи, неправоспособни, управляващи с превишена скорост, включително след употреба на алкохол, без поставени предпазни каски и без необходимите предпазни облекла и атрибути, извършващи рискови изпреварвания.

"Мерките за превенция на ПТП с мотоциклетисти и мотопедисти са една от стратегическите цели  на Програмата в областта на пътната безопасност /2011-2020 г./ на Европейската комисия, на тях се акцентира подробно и в Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата на Република България за този период», обясни Румен Точев.

През изминалата 2012 г. на територията на ОДМВР - Кюстендил по вина на мотоциклетисти и мотопедисти са възникнали 11 тежки катастрофи, от които пет с четирима ранени водачи и един ранен пътник, четири са регистрираните тежки произшествия с мотоциклети, при които са пострадали трима водачи и двама пешеходци.

Във възрастово изражение пострадалите при ПТП с мотоциклети и мотопеди най-много са в широкия диапазон от 25 до 64 години – 4 бр., над 64 г. – 2 бр., от 10 до 20 г. – 4 бр. ПТП с пострадали са регистрирани само на територията на РУП гр. Кюстендил – 3 ранени и на РУП гр. Дупница – 7 ранени.

През периода  април-октомври  2013 г. периодично /минимум три пъти месечно/  на територията на ОДМВР гр. Кюстендил ще се провеждат СПО, насочени към водачи на двуколесни МПС със засилен контрол над неправоспособни, употребили алкохол, управляващи нерегистрирани  и технически неизправни мотоциклети и мотопеди, неизползващи защитни каски, без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност”. Проверките ще обхващат предимно общински и третокласни пътища и малките населени места, предимно в часовия период 14.00 - 02.00 ч. Ще се прилага модела на размяна териториите за контрол между съседни РУП.

Представителите на мотоклуб “Осоговски ездач” Светослав Стаев и Лъчезар Иванов споделиха, че имат организационна програма, при тях членуват само правоспособни водачи, а членовете на Управителния съвет на мотоклуба следят техни членове да не нарушават правилата за движение. Имат система и за налагане на наказания, дори и изключване от клуба, макар засега до крайната мярка да не се е стигало.

 

снимки: ОД МВР - Кюстендил

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//