Ученици от Югозапада се поклониха на българското военно гробище в Ново село, Македония

снимки: личен архив

За осма поредна година Фондация "Българска памет" организира поклонение на българското военно гробище в Ново село, Македония, и тържествено честване на Деня на храбростта - 6 май.

В поклонението участваха ученици от двете елитни гимназии в Гоце Делчев - НПГ „Димитър Талев” и ПМГ „Яне Сандански", както и ученици от общините Сандански, Петрич, Хаджидимово, Гърмен, Сатовча, Якоруда и други.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, организаторът на традиционното събитие д-р Милен Врабевски, депутати, представители на Президентството, Министерски съвет, както и военните аташета на Гърция и САЩ бяха част от стотиците българи и македонци, дошли да почетат на този ден паметта на героите, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Както всяка година на поклонението на 6 май, в чест на Деня на храбростта, в Ново село участваше и главата на Македонската православна църква архиепископ Стефан, който отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите български и македонски войни.

”Днес повече от всякога е важно да помним и да не забравяме героите от общото ни минало", призова събралото се множество македонският епископ. Българският евродепутат Андрей Ковачев в словото си наблегна най-вече на това, че паметта и солидарността между хората от двата народа ги прави истински граждани на Европа.

Да се поклонят пред подвига на героите в Ново село тази година присъстваха над 250 младежи от Югозападна България, Македония и Западните покрайнини, както и Детският хор и Духовият оркестър на НМУ „Любомир Пипков“ – София.

„Общата ни история с Македония не ни разделя, а ни свързва“, се обърна се към присъстващите на поклонението д-р Милен Врабевски, по чиято инициатива се организира всяка година важното събитие.

С полагане на венци от името на българските държавни институции, почит към паметта на падналите в защита на националните интереси войни, участие взеха и гвардейци от Националната гвардейска част.

Военното гробище в Ново село е второто обновено българско войнишко гробище на територията на Македония. В него са погребани 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Загиналите войници произхождат от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския договор територии  на Стара България. От 2006 г. в обновеното военно гробище се организират военни и религиозни церемонии за отдаване на почит на падналите герои.

Фондация "Българска памет" цели да превърне родолюбивата инициатива на поклонението в Деня на храбростта - 6 май, в добър пример за съвместно празнично честване в духа на добросъседския диалог и солидарност между България и Македония и в перспективата на общото европейско бъдеще.

 

снимки: личен архив
снимки: личен архив
снимки: личен архив
снимки: личен архив

КОМЕНТАРИ

zero18:26 - 07.05.2015
Аз да попитам това ученици ли са или манекени коя от коя с по късата пола очилата не знам какво друго... няма уважение към ГЕРОИТЕ!!!
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//