Турция получава първите дози "Спутник V" през май, а Албания одобри ваксината

Снимка: EPA/БГНЕС

Проучванията след ваксинация в няколко страни показват, че е най-безопасната

Руската коронавирусна ваксина "Спутник V" е одобрена за употреба в Албания, се казва в изявлението на Руския фонд за директни инвестиции, цитирано от ТАСС.

Първата партида руска ваксина вече е доставена в страната, се казва в доклада.

Така препаратът е регистриран в 64 държави с общо население от над 3,2 милиарда души.

Проучванията след ваксинация в няколко страни показват, че е най-безопасната и ефективна ваксина срещу коронавирус. Руската ваксина се нарежда на второ място в света по брой одобрения, получени от държавните регулатори.

Турция очаква да получи първата пратка от руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" през май. Това заяви министърът на здравеопазването на страната Фахретин Коджа в петък, цитиран от Анадолската агенция.

Страната е одобрила спешното използване на ваксината в петък и очаква да получи 50 милиона дози от ваксината за шестмесечен период.

"Решени сме да ваксинираме нашите граждани на възраст над 40 години най-късно до юни. Стремим се да ваксинираме всички на възраст над 18 години от това лято. "

По време на последното 17-дневно блокиране, започнало в Турция в четвъртък, Коджа заяви, че "гражданите се адаптират към затегнатите мерки, много сме доволни от тази ситуация".

След стартирането на масова кампания за ваксинация срещу COVID-19 в средата на януари, Турция е поставила над 22,8 милиона дози. Повече от 13,7 милиона души са получили първите си дози, докато 9,1 милиона са напълно ваксинирани.

За денонощие в Турция са регистрирани 37 674 случая на коронавирусна инфекция, като 2715 от тях са симптоматични пациенти, според последните данни на турското министерството на здравеопазването. От началото на пандемията в Турция са се заразили над 4.78 милиона души. Броят на загиналите в страната нарасна с 339 за последния ден и достигна 39 737. Още 43 253 пациенти са спечелили битката срещу COVID-19, като общият брой на излекуваните е над 4.25 милиона.

За да се бори с последната вълна от вируса, Турция въведе от тази вечер пълно блокиране, което ще продължи до 17 май.

То ще обхване останалата част от свещения месец на мюсюлманите Рамазан./ news.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK