Със събор честват 109 години от Илинденско-Преображенското въстание в Илинденци

снимка: Община Струмяни

И тази година в навечерието на 109-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание едноименното село Илинденци в община Струмяни ще почете великата историческа дата с голям народен събор, който ще започне от 21 часа в събота на площада.

Заедно с концерта в изпълнение на самодейните колективи при читалището, организаторите са подготвили вълнуващ рецитал-спектакъл в памет на Илинден. Народен оркестър ще се погрижи за доброто настроение на всички съборяни.

„Това е един от най-вълнуващите ни празници", сподели Бойко Ибришимов, кметът на село Илинденци и допълни: "С него почитаме великото историческо събитие и ни кара да се чувстваме горди с името си. За съжаление обаче Илинденци не прави изключение от проблемите на всички българи: висока безработица и безнадежност  у младите хора. Имаме условия за лозарство, имаме най-богатото находище на мрамор на Балканите, уникален скулптурен парк, но на този етап все още липсват алтернативи на заетост, освен спечелените от община Струмяни по субсидираната заетост. Илинденци е с прекрасни условия за отглеждане на лозя, тук се е съхранил уникалният сорт керацуда, но все още голяма част от селскостопанските и земеделски производители се „препъват” в използването на еврофондовете”.

Илинденско-Преображенско въстание избухва на 2 август 1903 година и обхваща Македония и Одринско. Въстанието отбелязва връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. Потушаването на въстанието води само в Източна Тракия до 30 000 български бежанци, заселени предимно в днешна Бургаска област.

 

КОМЕНТАРИ

ReecyGics11:31 - 20.09.2012
http://whqyffl.com - lFWyPo - JdcvZvLIJi - http://iwctfnw.com
Wedafledvek01:04 - 19.09.2012
http://lsazxns.com - AFfqLYW - nXvJkQtwhQQuHMFkz - http://iwctfnw.com
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//