Спешен неделен Коалиционен съвет обсъжда помощта за Украйна и шефа на БНБ

Снимка: Infomreja.bg

БСП са категорично против такава помощ за Украйна

Спешен Коалиционен съвет се провежда в неделя надвечер в Министерския съвет.

Коалиционните партньори се очаква да обсъдят темата с изпращането на военна помощ в Украйна, както и избора на управител на Българската народна банка. Няма предварително обявен дневен ред, но конфликтните точки в четворната коалиция са точно тези двете.

"Демократична България" внесоха в петък предложението си за решение на Народното събрание България да подпомогне Украйна и с военно-техническа помощ. Заявките са, че могат да разчитат на подкрепата на "Продължаваме промяната", най-вероятно и на "Има такъв народ", макар и официална позиция да няма все още. Тази помощ обаче е червена линия за БСП, които нееднократно обявиха, че са против изпращането на такава помощ за Украйна и подкрепят единствено и само хуманитарна. Още от самото начало на кризата в Украйна и преди темата да бъде повдигната изобщо лидерът на БСП и вицепремиер и министър на икономиката (принципал на военнопромишления ни комплекс) Корнелия Нинова започна да уверява, че ние не изнасяме оръжие за Украйна.

Предстои и избор на нов гуверньор на Българската народна банка, а коалицията се оказа с двама кандидати, въпреки предупрежденията, че това ще е един от тестовете за стабилността й - предлагането на обща кандидатура за шеф на БНБ. Андрей Гюров от ПП и Любомир Каримански от ИТН обаче бяха номинирани и миналата седмица бяха изслушани в Комисията по бюджет и финанси.

Така и за двата проблема, които в момента се обсъждат, коалиционните партньори ще трябва да разчитат на гласове на опозицията - ГЕРБ, ДПС и/или "Възржадане". Специално по темата за избора на шеф на БНБ повечето партии уверяват, че дори и да има неразбирателство за единна кандидатура, коалицията няма да се разпадне. / news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK