САЩ потвърдиха, че са нанесли нови удари по хусите в Йемен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мишена са били ракетни установки на групировката

САЩ потвърдиха, че са нанесли тази нощ нови удари по хусите в Йемен, а мишената им са били ракетни установки на групировката, съобщиха агенциите.

В публикация на американското Централно командване (СЕНТКОМ) в социалната мрежа "Екс" се посочва, че са били атакувани 14 ракети на йеменските шиитски бутновници, които са били заредени на установки и готови за изстрелване. По този начин те са представлявали непосредствена заплаха за търговските и военните кораби на САЩ в региона, се допълва в съобщението.

"Силите на Централното командване нанесоха удари по 14 ракети на подкрепяните от Иран хуси, които бяха заредени за изстрелване от райони на Йемен, контролирани от хусите", посочи СЕНТКОМ. "Намирайки се на пусковите установки, готови за изстрелване, тези ракети представляваха непосредствена заплаха за търговските съдове и корабите на военноморските сили на САЩ в региона, които можеше да бъдат изстреляни по всяко време, което принуди американските сили да упражнят неотменното си право и задължение да се защитават."

СЕНТКОМ допълва, че тези удари, наред с другите действия, предприети от САЩ, ще допринесат за отслабване на способностите на хусите да атакуват международното корабоплаване в Червено море, Бабелмандебския проток и Аденския залив. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK