С хляб и сол посрещнаха президента в родния му Гоце Делчев

Президентът Росен Плевнелиев уважи честването на 109-годишнината от гибелта на революционера Гоце Делчев в родния си град. Държавният глава бе посрещнат от кмета Владимир Москов с хляб и сол, след което с общинското ръководство и  много жители и гости на града присъства на паметната служба в катедралния храм "Св. Св. Кирил и Методий", отслужена от Неврокопския митрополит Натанаил.

Въпреки дъждовното време десетки неврокопчани дойдоха, за да видят президента и да присъстват на честването.

Росен Плевнелиев бе официален гост на тържествата и се поклони пред паметника на Гоце Делчев заедно с владиката, градоначалника, председателя на Общинския съвет Ангел Гераксиев, общественици, културни дейци, граждани и ученици.

"Васил Левски е апостолът на свободата на цялата българска нация, но Гоце Делчев е апостолът на свободата на македонските българи. Наш дълг е да не забравяме неговите думи "Отцеплението и разцеплението да не ни плашат”. Всички ние трябва да приемем тези думи като послание за съвременния българин", заяви държавният глава пред паметника на патрона на Гоце Делчев.

На официалната церемония на градския площад президентът се просълзи по време на авторската песен на маестро Запрю Икономов "Стани Гоце", изпълнена от Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци. 

След като поднесе красив букет пред паметника на легендарния войвода, Росен Плевнелиев отдели повече от час, за да се види с роднините си в местно заведение на чаша кафе.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//