Реставрираха 5 знамена от фонда на Регионалния исторически музей в Кюстендил

Снимки: РИМ - Кюстендил

Пазят ги в кутии от полипропиленова пчелна пита

Направена е аварийна реставрация и консервация на пет знамена с рисувана украса, с висока научна и експозиционна стойност, съхранявани във фонда на Регионален исторически музей – Кюстендил и свързани с Новата история на града и региона. Две от тях са от коприна – на Дружествата „Илинден” и „Инвалид” в Кюстендил, и три са от вълна – на Местно земеделско професионално сдружение – Кюстендил, Селска земеделска служба – с. Шишковци и Околийско земеделско професионално сдружение – Кюстендил.

Част от основните видове аварийни консервационни намеси по стабилизиране на състоянието на знамената включва дезинфекционна обработка на вълната срещу молци, почистване и укрепване на живописния слой, отстраняване на деформации, стабилизиране с реставрационен бод на участъците от коприна с разкъсвания и монтиране на защитен слой върху тях, укрепване на зоните с разрушения на вълнените платове.

Реставрацията на знамената е извършена в рамките на проект, финансиран от Министерство на културата в сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства, със срок на изпълнение юли 2021 г. – ноември 2021 г. Освен аварийни консервационни намеси по стабилизиране на състоянието на знамената, проектът осигури и оптимални условия за съхранение на колекция „Знамена” в хранилището на отдел „Нова и най-нова история” с изработването на 12 броя кутии от полипропиленова пчелна пита и с набавянето на хартия от копринена тъкан, която да се използва като подложка за увиване и покриване на знамената в кутиите. Това ще ги предпази от отлагане на прах и други замърсявания, както и ще позволи да бъдат съхранявани в легнало положение, напълно разгънати, за да не се получават намачкване и пречупване на тъканите и живописните структури.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za