Ректорът на ВСУ, доц. д-р Анита Хандрулева: Дълбоко се прекланяме пред славното дело на Любен Каравелов!

Снимка: Infomreja.bg

Днес се навършват 144 г. от кончината на патрона на училището

Уважаеми българи, уважаеми съграждани, скъпи колеги и студенти,

Днес се навършват 144 г. от кончината на патрона на нашето строително училище.

Верни на възрожденските идеали, ние носим достойно името на българския революционер, журналиста, твореца – поет и писател, на енциклопедиста – Любен Каравелов.

Във връзка с годишнината от неговата кончина ние дълбоко се прекланяме пред неговото славно дело, което е повод за гордост.

Роден в гр. Копривщица, в състоятелно семейство по онова време, той няма колебание да тръгне по нелекия път на борбата за свобода и да издаде „Прокламация към българския народ”, за да го събуди за борба и да повдигне духа му на оръжие срещу османската робия.

След като животът му е разхвърлян и преминава през Русия, Сърбия, Румъния, Унгария и други страни, той се оформя като голям родолюбец и патриот и се превръща в национален герой на България.

Затова ние сме длъжни като народ, който тачи своето историческо минало, да го възраждаме и популяризираме, което е много важно за просперитета на България.  

Нашето строително училище е извело много специалисти, с които несъмнено се гордеем не само в страната си, но и по света и те са ярък знак и доказателство за опита, който сме натрупали през годините, както и за нашия професионален капацитет.

ВСУ „Любен Каравелов” винаги ще буди възхищение със своите кадри не само в родината ни, но и в чужбина!

 

Доц. д-р инж. Анита Хандрулева

Ректор на ВСУ „Л. Каравелов”, гр. София  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK