Директорът на ОУ-Узунджово, Валя Димитрова: Поклон пред делото на Любен Каравелов!

Днес се навършват 144 г. от кончината на патрона на училището

Уважаеми българи,

Скъпи жители на с. Узунджово, колеги, ученици и родители,

Днес се навършват 144 г. от кончината на патрона на нашето училище - Любен Каравелов, радетел и борец за свободата на България.

Той живя по време на Възрожденската епоха и животът му минава в борба за нашето освобождение. Той се превръща в безсмъртен национален герой, който буди възхищение не само с борбата си, но и с творчеството си. Той пише неувяхващата песен „Хубава си, моя горо, миришеш на младост ...”, която се пее и днес.

Той призовава българите с думите: „Революция, революция и революция е нашето спасение и повече нищо”.

Ние, в нашето училище, се гордеем с неговото велико име и дело, което той ни завеща. Затова следваме заветите му и сме носители на емблематични награди и постижения и по каравеловски се стремим да вървим напред.

Стремленията ни са да изграждаме национално самосъзнание в нашите ученици, което е изключително важно за просперитета на всеки един народ. Затова ние работим по осем одобрени национални програми от 2022 г. и всекидневно се стремим всестранно да развиваме и обогатяваме нашите ученици по всички учебни дисциплини.

Имаме клубове по интереси „С песен по света”, „Узунджови звънчета”, „Приложни изкуства”, ”Природата и ние”, „Арт състезания”, ”Млад футболист”, като участваме и в местни традиционни празници с нашите съграждани.

Нека се поклоним дълбоко пред паметта и делото на патрона на нашето училище - Любен Каравелов, големият революционер и писател, жадувал свободата на България и се борил за нея!

Ще завърша с неговите думи в „Песента за Раквски”: „Я чуйте моята молба, братя мои мили!... Дойди при мен преди смъртта ми, па ми кажи само една сладка дума да занеса тамо: Свобода, свобода!”.

Нека неговите дело и памет и бъдат почетени подобаващо не само в нашето училище, но и в цялата ни родина, за чиято свобода той се бори!

 

Валя Димитрова

Директор на ОУ „Любен Каравелов”, с. Узунджово

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK