Радев за ПП: Беше грешка, че допуснах такива хора да откраднат надеждите за промяна

Снимка: Infomreja.bg

"Бях първият излъган, когато се доверих на тези хора"

Българската държава прави всичко възможно за приемането ни в Шенген, но най-важното е, че страната ни е изпълнила всички технически критерии и то от 2011 г. Това, че една или две държави не желаят да дадат своята подкрепа, означава, че те имат някакви субективни виждания - било  икономически или вътрешнополитически. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси по време на посещението си в Тирана.

Държавният глава подчерта, че страната ни не спира да работи за присъединяване към Шенген, но и ще отстоява своите права и достойнство. По думите на президента нелепи и несъстоятелни са доводите за блокирането ни в Шенген заради уличени в корупция гранични полицаи. „Най-сетне България започна да хваща такива хора. Нима в други държави няма такива?! Затова ли трябва да наказват България?“, заяви Румен Радев и допълни, че по тази логика уличените в корупция трябва да не бъдат изправяни пред съда, а награждавани.

Президентът напомни, че на неформалното заседание на Европейския съвет в Прага, а след това и на редовното в Брюксел, е поставил темата пред европейските лидери, тъй като България и Румъния са изпълнили всички критерии и заслужават и трябва да бъдат приети в Шенген. Недопускането на двете държави в Шенген не е добре за Европа, за общата ни сигурност, за свободния пазар и нашите икономики, подчерта още Румен Радев. „Двете проверки, които ние сами предизвикахме на добра воля, показаха добри резултати, като втората констатира още по-добри резултати и от първата“, посочи Румен Радев и припомни и заявената подкрепа от страна на Европейската комисия.

В отговор на въпрос президентът отхвърли твърденията на Асен Василев, че се среща редовно с бившия премиер Бойко Борисов и подчерта, че това не е първата лъжа на представителя на „Продължаваме промяната“.  „Аз бях първият излъган, когато се доверих на тези хора и сега плащам цената за своята доверчивост. Беше грешка, че изобщо дадох шанс и допуснах такива хора да откраднат надеждите ни за промяна. Една промяна, която българите очакваха отдавна, но за съжаление получиха лъжа. Но както надживяхме и автократичния модел, така ще надживеем и тази шарлатания“, каза още Румен Радев.

„За да върви България напред, трябва да кажем „не“ на апатията и всеки да бъде ангажиран с проблемите и бъдещето на България“, заяви още президентът. Той посочи, че прогресът в българския политически живот идва с постепенното осъзнаване на всички българи, че само с апатия, коментари отвън и претенции към едни или други политици и към цялостното ни състояние, не можем да вървим напред. По думите му е необходима и много по-висока избирателна активност, за да имат управляващите легитимност и ясна дългосрочна стратегия за развитието ни.

В момента има тясно взаимодействие между служебното правителство и ГЕРБ. Има доста срещи между президента и Борисов последните няколко месеца. Това заяви в предаването „На фокус” съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. „Има ясно стиковане и координиране на действията, както от гледна точка на възстановяване на кадри, така и на възстановяване на порочни практики”, каза Асен Василев, запитан за ББР и „Джемкорп” и обвиненията срещу кабинета „Петков” по двете теми. Преди това Василев каза, че в момента се наблюдава „съпротива на една политическа класа, която 30 години е свикнала да граби българския народ и да лъже Европа”. Борисов за номинацията на ГЕРБ за премиер: По-добър от мен няма, колкото и нескромно да звучи „Сега не им се получава. Европейците спряха да ги галят по главата, както казва Борисов, в същото време в парламента имат сериозна опозиция”, каза Асен Василев. Според него е имало шанс да влезем в Шенген. „Имаше шанс да влезем в Шенген, ако всички, което бяхме започнали като правителство, беше продължено. Смятам, че много помогнахме. Голямата вреда дойде, че всичко беше спряно наполовина”, каза Василев. Той посочи президента Румен Радев като „основен фактор защо няма да ни приемат в Шенген”. „В момента на „Капитан Андреево” се възстановяват старите схеми. Всичко се прави за възстановяване на частната граница. Вместо напред вървим назад”, каза Асен Василев. Кирил Петков очаква да има нови избори, в момента не вижда друг вариант Той изрази съмнение да се сформира кабинет с първия мандат. Относно вторият мандат, Василев коментира, че от ПП са били поставили условия, които не са били изпълнени. „Най-вероятно ще върнем мандата”, посочи Василев.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK