Първият кръг от преговори за ново правителство продължава

Снимка: Infomreja.bg

На масата с БСП сядат „Демократична България” и независимите депутати

Първият кръг от преговори за ново правителство в рамките на 47-ото НС продължава. Днес на масата с БСП сядат от „Демократична България”, а след това и независимите депутати.

През последните дни срещи бяха проведени с „Продължаваме Промяната” и „Има такъв народ”, съобщава Нова тв. От партията на Кирил Петков и Асен Василев поставиха условие за създаване на коалиция - да се постигне работещо антикорупционно мнозинство, а Бойко Рашков да бъде избран за шеф на КПКОНПИ.

От формацията на Слави Трифонов заявиха, че ще подкрепят антикорупционния закон на първо четене в комисия, а името на Рашков е поставено на масата и предстои да бъде обсъдено.

Разговорите за кабинет ще продължат на два етапа. Първо от БСП ще търсят съгласие по управленската програма, а след това ще се определя и съставът на бъдещото правителство.

На масата за преговори с БСП днес сядат  „Демократична България”. Засега обещанието  е само, че ще отидат.

„По-разумно, според нас, е да се състави правителство. Има възможности за това, въпрос на добра воля и на професионализъм”, заяви Христо Иванов.

Приемането на антикорупционния закон в комисия, според Иванов, е добър знак.

„От гледна точка на поставените изисквания от страна на колегите от „Продължаваме Промяната” това беше една крачка към възстановяване на възможността да твърдим, че имаме общи цели и най-важната цел на това управление - борбата с корупцията - наистина се правят някакви усилия”, заяви Иванов.

Крачка напред виждат и „Продължаваме Промяната”

„За нас е знак, че нещата, върху които работим с месеци, започват да набират скорост и да се случват. Това със сигурност е едно от нещата като условие и със сигурност е добър знак. Правим всичко възможно да има правителство”, каза Андрей Гюров от ПП.

Усилия полагали и от „Има такъв народ”, като показателна била подкрепата им в комисия, обясни Ива Митева.

„От нас е ясен знак и ние го заявихме още вчера. Направили сме всички наши бележки и нашите опасения за закона”, каза Ива Митева.

Не така обаче смятат другите преговарящи днес - независимите. Те се усъмниха в намеренията на „Има такъв народ”.

„Този закон е внесен на 9 юни. Ако някой е добронамерен, щеше да направи вече публично обсъждане. Сега имаме искрени съмнения, че ИТН имат желание за борба с корупцията”, каза независимият депутат Георги Георгиев.

И не се виждат отново в обща коалиция с тях.

„Предпочитам ИТН да подкрепят правителство, не да участват в него. Не считаме, че те ще се приемат”, каза Георгиев.

Сега всички очакват разговорите за персоналния състав на евентуално ново правителство,  които трябва да изяснят картината за бъдещето на 47 НС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK