Половината от служителите в Бърза помощ са в напреднала пенсионна възраст

Снимка: Infomreja.bg

Това заяви председателят на Национален синдикат "Защита" Красимир Митов

В центровете за спешна помощ излизат на национален протест от 11 часа. Синдикат "Защита" е обобщил исканията на служителите от цялата страна и ги е изпратил на институциите в страната. Това заяви в студиото на БНТ председателят на Национален синдикат "Защита" Красимир Митов.

Той допълни, че така и не е установен диалог със служебното правителство, въпреки че във вторник е проведена среща, на която са били представени основните проблеми на служителите на центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) от цялата страна. Митов подчерта, че в ЦСМП няма допълнителни средства за възнаграждения, както в болниците.

От Нова година заплатите в Бърза помощ не са били актуализирани, както и средствата за издръжката на самите центрове, което е довело до натрупване на сериозни задължения.

Митов отбеляза, че има реална опасност в близко бъдеще България да остане без спешна помощ, тъй като половината от хората работещи там са в доста напреднала пенсионна възраст. Друга категория са хората, работещи на втори договор за четири часа. Младите лекари и други медицински служители не намират нито заплатите нито условията на труд за привлекателни. В ЦСМП не са правени сериозни ремонти и те не разполагат със собствени бази на много места в страната.

Затова работниците в ЦСМП настояват за актуализацията на категорията труд, както и увеличение на нощния труд на поне 2 лв.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK