Петков за ветото на Радев: Ще направим втори кръг от консултации

Снимка: Infomreja.bg

Петков коментира и 6 март

Кирил Петков коментира наложеното днес вето от президента Румен Радев.

За нас промените в Конституцията са много важна победа. Затова ще огледаме закона още един път, за да сме сигурни, че не отлагаме прекалено дълго време част от промените в Конституцията, заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната“.

Доволен съм, че след първоначалните критики явно президентът е осъзнал колко е важна съдебната реформа в областта на Конституцията, и дори временното отлагане, което беше наложено с този закон, беше непоносимо за него. Това е една добра новина. От друга страна, ние ще направим втори кръг от консултации и внимателно ще прегледаме текстовете отново. С наложеното вето върху промените в Конституцията президентът е разбрал, че промените са не само добри, но трябва да влязат веднага в сила, което показва промяна в оценката на нашата работа, каза Петков.

Денков и Габриел са влезли в конструктивни дискусии и ще предадем топката към тях да решат. Очевидно работят добре като отбор. Когато има желание, има и начин. Оставаме дискусиите в техните ръце. Нашата позиция не се е променила, но нека конструктивните разговори да продължат между тях“, каза Петков и допълни, че ПП ще изпълни обещанието за ротация на 6 март, защото „хората искат стабилност, омръзнаха им политическите драми. Всеки политик има задължението по-внимателно да се отнася към това и да не слага темата избори веднага на масата. Балансът на сегашното управление трябва да продължи. Прибързани решения не трябва да има, но от друга страна, небалансирани решения - също, каза Петков по отношение на ротацията.

Днес сутринта Румен Радев пналожи вето върху възстановяването на правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор. В мотивите си държавният глава припомня, че с последните изменения и допълнения в основния закон Висшият съдебен съвет бе реорганизиран чрез разделянето му на два съвета – съдийски и прокурорски, а правомощията на главния прокурор и на прокуратурата бяха силно редуцирани.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK