Осъдиха Гълъбин Боевски на 9 години и 4 месеца затвор

снимка: БГНЕС

Олимпийският ни шампион на щанги от Сидни (2000 г.) Гълъбин Боевски беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор от Федералния съд в Бразилия, съобщи Ти Ви 7.

Той беше арестуван на 24 октомври 2011 г. на летището в Сао Пауло със 7 кг и 200 гр кокаин, докато се прибирал към България с дъщеря си Сара, и оттогава е в затвор в Бразилия. Делото срещу него започна на 14 декември.

Това е първата инстанция на бразилската правосъдна система. Адвокатът на Боевски Леандро Перейра коментира, че ще обжалва присъдата пред втората инстанция. Той има право да стори това в 14-дневен срок.

Българският адвокат на Боевски - Ивайло Дерменджиев, е коментирал за в. "24 часа", че присъдата е доста изненадваща, тъй като преди няколко месеца друг българин, хванат с 12 кг кокаин, е бил осъден само на пет години затвор.

Според Ти Ви 7 обаче наказанието не е изненада, като се има предвид, че делото е гледано от една от най-строгите съдийки – Мария до Прадо. Максималната присъда за това провинение е 20 години затвор.

Боевски отрича да е виновен. Той разказва, че чантата, с която пътувал, се скъсала и си купил нова в град Камбуриу, без да предполага, че вътре има скрити наркотици.

В. "Монитор" обаче писа, че проверка в Търговския регистър е показала, че щангистът е затънал в дългове. Задълженията и загубите и на четирите фирми с участието на Боевски възлизали на около 2 млн. лева.

Основната версия на разследващите е, че именно заради финансовите затруднения Боевски се е съгласил да прекара кокаин. Подобна хипотеза изрази и бившият началник на сектор "Наркотрафик" в ГДБОП Калин Михов.

В края на декември директорът на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров заяви, че кокаинът, с който е заловен Боевски, е трябвало да бъде разпространен в България.

По оперативни данни на МВР, щангистът е трябвало да получи между 250 и 300 хил. евро за пренасяния наркотик, каза Флоров.

"Най-важното за мен е, че казвам истината. Пак ще повторя -  вината не е какво ще каже съдът, а какво ми е в главата. Моето съзнание е чисто. Най-близките ми хора знаят, че аз не се занимавам с престъпления. Знам, че не мога да убедя някой, който не ме харесва", каза Боевски в края на януари. /vesti.bg/
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//