Обвиниха шефа на ВиК в конфликт на интереси, искат оставката му

Стоян Ников, на снимката долу: Петър Тунев, infomreja.bg

Около 30-ина благоевградчани се събраха пред сградата на ВиК в Благоевград и поискаха оставката на управителя Петър Тунев.

Основните мотиви са предложението на Тунев за увеличаване на водата със 17 ст., внесено в ДКВЕР през декември миналата година, както и назначаването му на  ръководния пост в конфликт на интереси.

„Петър Тунев е подчинил „ВиК“ Благоевград на частните интереси на собствениците на ВЕЦ в Благоевградска област и тези по река Бистрица. Допусна като главен инженер безводния режим в Благоевград през лятото на 2012 г. заради интересите на частните ВЕЦ-ове по река Бистрица“, каза пред медиите организаторът на протеста Стоян Ников, познат като един от лидерите на митингите срещу монополите.

Според него предложението на шефа на водното дружество за увеличаване на водата е поредният рекет от страна на енергийната и водната мафия.

„Петър Тунев е назначен като директор на „ВиК“ Благоевград в пълен конфликт на интереси. Тунев е работел през цялото време в дружеството като съдружник в „Хидрославово“ ООД с 35 % дялово участие. Има и частна фирма ЕТ „ Петър Тунев - Волта“, обяви още Ников.

Той показа на журналистите документи от Агенцията по вписванията, според които фирмата на Тунев е заличена на 7 февруари тази година, а той е назначен като управител на 10 септември 2012 г. Другата фирма пък все още не била закрита.

„Сезирали сме министъра на регионалното развитие и благоустройството за закононарушенията на Тунев и очакваме отговор до седмица. Настояваме за пълна ревизия на дружеството и назначаване на отговорен човек на ръководния пост“, заяви още Ников.

Малко след началото на протеста пред сградата на ВиК излезе и управителят Петър Тунев. Той обясни, че веднага след назначаването му на ръководната длъжност е подал документи в Агенцията по вписванията за закриване на частната му фирма, както и на „Хидрославово“ ООД, която от години е неработеща и в момента е в ликвидация.

"Няма увеличение на цената на водата. Направили сме такова предложение до ДКЕВР заради повишените разходи за електроенергия и горива", каза Тунев, като подчерта, че все още не е ясно дали внесеното предложение ще бъде прието.

Спорът между шефа на ВиК и протестиращите се разрази насред улицата пред сградата на дружеството и за кратко блокира движението на автомобили.

Стоян Ников бе категоричен пред медиите, че протестиращите не защитават нечии интереси и не лансират имена за мястото на сегашния управител на ВиК.

По неофициална информация обаче зад протестната акция стои заместничката на Петър Тунев – Росица Димитрова, която имала апетити към шефското място.

Росица Димитрова, която е снаха на известен благоевградски бизнесмен, е назначена на работа в дружестото по времето на предишния директор Божидар Спасов, а след встъпването в длъжност на Петър Тунев, е заместник-управител на ВиК- Благоевград.

 

Стоян Ников, на снимката долу: Петър Тунев, infomreja.bg
Стоян Ников, на снимката долу: Петър Тунев, infomreja.bg
Стоян Ников, на снимката долу: Петър Тунев, infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//