Община Банско 5 дни със запорирани сметки заради дълг от 800 000 лева

Георги Икономов, снимка: infomreja.bg

Неприятна изненада получи Община Банско в навечерието на Коледа и броени дни преди откриването на ски сезона - запорирани сметки. Причината е задължения отпреди повече от 10 години, съобщи на пресконференция кметът Георги Икономов.

До нелепата ситуация се стигнало след решение на Върховния административен съд от края на миналата седмица, че кметството дължи 800 000 лева на благоевградската фирма "Благоустройствени строежи" за асфалтиране на пътя Добринище - хижа "Гоце Делчев". Така общинската хазна се оказала блокирана от петък.

През 2002 г. Общината провела конкурс за ремонт на пътната отсечка с дължина 4,5 км и определила за победител "Благоустройствени строежи" с ценова оферта от около 300 000 лева.

"Тогавашното кметско ръководство наредило на строителя да започне работа, като на практика не бил подписан и договор", обясни Икономов.

В крайна сметка фирмата изпълнила обекта качествено и в срок. Месец по-късно класираната на второ място фирма "Пиринстройинженеринг" решила да обжалва резултатите от конкурса. 

Въпреки че била подадена след 7-дневния законоустановен срок, жалбата е приета в Окръжния съд в Благоевград и процедурата по обжалване стартирала.

От Общината, тогава управлявана от Георги Тасков, си затворили очите и не предприели мерки за решаване на заплетения казус, а ощетената фирма завела дело, за да си получи парите.

"Сметките са ни запорирани вече пети ден. Това е голяма сума, няма как да я платим наведнъж. С толкова средства предвиждахме през следващата година да изградим нова детска градина", коментира градоначалникът на Банско. Той допълни, че се водят преговори с фирмата за разсрочване на плащанията.

В ранния следобед днес от Община Банско съобщиха, че запорът е вдигнат след постигнато споразумение с "Благоустройствени строежи" за покриване на задълженията на вноски.

 

Георги Икономов, снимка: infomreja.bg
Георги Икономов, снимка: infomreja.bg
Георги Икономов, снимка: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Баахмааму18:23 - 11.12.2013
Или аз съм прост, или вие пишете колкото да има нещо.. От статията нищо не се разбира! Първата фирма спечелила с оферта 300 хил.лв., пък общината им дължи 800 хил., после втората фирма обжалвала и заплететения казус направо се загълпи. Накрая - коня му е уйко.. Аман от неграмотни "журналисти"
Ефрем17:49 - 11.12.2013
Колкото се може повече спънки на общините които не се управляват от кметове на БСП и ДПС . Това е целта на управляващото правителство което с единият крак е вън от управлението вече . Последни издихания другари , уволнявайте , запорирайте крадете че време нямате .Боклуци ! Оставка !!!
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK