Нона Караджова налага пълна забрана за добив на баластра от река Места

Нона Караджова и Георги Андонов, снимка: infomreja.bg

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова е приела поставените искания от депутата Георги Андонов за налагане на пълна забрана за добив на инертни материали от река Места. Това е станало в края на миналата седмица на среща между народния представител и екоминистърката, пред която Георги Андонов е поставил исканията за спиране на безконтролния добив, извършван от години от строителните фирми в речното корито.

Забраната за добив на инертни материали е част подготвените промени в Закона  за водите и НК от Георги Андонов за  криминализrране на незаконния добив на пясък и баластра, подобно на този за дървата за огрев. Очаква се промените да бъдат внесени в съответната комисия още през следващите седмици.

Протестната вълна относно пагубния за природата, околната среда и водите добив на инертни материали тръгна преди месец от Хаджидимово, където на барикадите отново застанаха местните жители, земеделците и тютюнопроизводителите, които са най-потърпевши.

За пореден път земеделският производител Иван Сабахлъков постави на дневен ред наболелия проблем, а хората от Хаджидимово и региона заявиха, че безразборният добив на инертни материали от река Места ще доведе до екологична катастрофа в района, тъй като подпочвените води изчезват, всичко зелено около реката съхне и полето, което досега е изхранвало стотици жители в общината заради изчезването на влагата от подпочвените води съхне и става все по-неплодородно.

Именно протестите на земеделските производители от Гоцеделчевско провокираха депутата Георги Андонов да подготви промените в закона и да поиска от министър Караджова пълна забрана на тази дейност от коритото на река Места.

От месец заради подадените многобройни тревожни сигнали от земеделските производители ресорните институции направиха редица проверки, констатираха нарушения, назначиха ревизии, но не посочиха конкретните виновници.

 

КОМЕНТАРИ

Eмо14:11 - 08.10.2012
А защо само по Места? Агромах направи Струма като лунен пейзаж и на никой не му пука.
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK