Никола Минчев: Не се готви вдигане на ветото към РС Македония

Снимка: БГНЕС

"Всичко, което се случва с Народното събрание, несъмнено е моя отговорност", каза председателят на Народното събрание

"Министерският съвет не готви вдигане на ветото за членството на Северна Македония в Европейския съюз". Това коментира предаването "Политически некоректно" председателят на 47-ото Народно събрание Никола Минчев.

"Категорично няма еднолично вдигане на ветото. Това е тема, която много удобно може да се експлоатира за политически цели. Реална причина да се твърди, че ние ще отстъпим от националния интерес на България, няма. Българската позиция по темата е ясна и ние очакваме изпълнение на договора за добросъседство и на другите споразумения", заяви Минчев.

"Всичко, което се случва с Народното събрание, несъмнено е моя отговорност", каза председателят на Народното събрание.

"Решетката пред Народното събрание вече я няма, демонтирана е, така че се надявам тази история да остане един лош спомен от тази седмица и от историята на 47-ото Народно събрание", обяви Минчев.

Той припомни, че до металните заграждения от вътрешната страна на официалната врата на парламента се е стигнало от протеста, организиран от "Възраждане" през януари 2022 г. по повод "зелените сертификати". Тогава е имаше пробив в сигурността, полицаите бяха без щитове и палки, уточни Минчев.

"Това бяха разговори в устна форма. След това вече постъпи писмо от НСО с изброени конкретни мерки, което е било адресирано не до мен, а до главния секретар. Някои от мерките са били отхвърлени от страна на администрацията. Аз нито знаех, че са извършени огледи, нито че е постъпила конкретна оферта. Това, което стигна до мен, е докладна записка за вътрешно компенсиране на разходи по бюджета. Действително не съм обърнал внимание, че има такъв проект за поставяне на метални съоръжения", каза Минчев.

Относно отсъствията на депутата Делян Пеевски от парламентарните заседания председателят на Народното събрание обясни, че не ги извинява. "В интерес на истината господин Пеевски и не пуска молби за извинение и има неизвинени отсъствия. Той не получава заплата, когато отсъствията не са извинени".

Минчев е готов да се извини на депутатите от "Има такъв народ", ако то ще доведе до разбирателство в правителството.

"За мен най-важното е ние да можем да работим заедно, за да продължим работата си, така че ако това е нещото, което наистина ще ни изкара от тази каскада от обвинения, в която сами се вкарахме от понеделник насам, давам това извинение и наистина се надявам това вече да е краят и да няма повече обвинения, а да седнем и да работим". 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK